Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Γερμανικοί κολοσσοί πίσω από το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού

Der Spiegel: Γερμανικοί κολοσσοί πίσω από το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού
Το περιοδικό επικαλείται «απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών» της Γερμανίας από το 1984
Ισχυρές γερμανικές εταιρείες βρίσκονται πίσω από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Der Spiegel, κατονομάζοντας τον φαρμακευτικό κολοσσό Merck, μεταξύ άλλων.
Στο άρθρο που θα δημοσιευτεί στο αυριανό τεύχος, το γερμανικό περιοδικό επικαλείται «απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών» της Γερμανίας που χρονολογούνται από το 1984 και αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα.
Όπως αναφέρει, ένα από τα έγγραφα αναφέρει χημικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του αερίου σαρίν.
Τον Αύγουστο του 2013 το συριακό καθεστώς φέρεται ότι χρησιμοποίησε αυτό το αέριο σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κοντά στη Δαμασκό.
Εκτός από τη Merck, το Der Spiegel κατονομάζει την υαλουργική βιομηχανία Schott, την εταιρεία Kolb που ειδικεύεται σε υλικά εργαστηρίου και τον τεχνολογικό όμιλο Heraeus, ενώ κάνει αναφορά καιστη χημική βιομηχανία Riedel-de Haën και στην εταιρεία Gerrti van Delden.
Απαντώντας στο δημοσίευμα, οι εταιρείες Riedel-de Haën, Schott και Heraeus απάντησαν ότι δεν διαθέτουν «κανένα έγγραφο» για τις εμπορικές δραστηριότητές τους των περασμένων δεκαετιών.
Η Merck διαβεβαίωσε ότι δεν βοήθησε στην κατασκευή εξοπλισμού ούτε παρέδωσε υλικά για την κατασκευή εργαστηρίων παρασκευής χημικών προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης