Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράταση και όχι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αποφάσισε η Σύνοδος των ΥΠΕΞ - Ικανοποίηση στην Αθήνα

Παράταση και όχι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αποφάσισε η Σύνοδος των ΥΠΕΞ - Ικανοποίηση στην Αθήνα
Δεν λήφθηκε απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων
(upd) Την παράταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αποφάσισε η σημερινή έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., παρά τις επιφυλάξεις αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επέκταση των κυρώσεων εναντίον Ρώσων και Κριμαίων αξιωματούχων έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η απόφαση της Ε.Ε. λήφθηκε κάτω από το βάρος της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουκρανών και ρωσόφιλων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν σημαντικές επιφυλάξεις επί των νέων κυρώσεων.
Ως αποτέλεσμα των πιέσεων - εκ μέρους κυρίως της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας - οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απέφυγαν να δεσμευτούν για τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων εναντίον της Ρωσίας.
H ελληνική πλευρά άλλωστε, εκφράζει την ικανοποίησή της, καθώς η Σύνοδος όχι μόνο δεν αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων, αλλά οι υπάρχουσες κυρώσεις παρατάθηκαν μόλις κατά έξι μήνες αντί 12, όπως αρχικώς είχε διαμηνυθεί.
Μετά το πέρας της Συνόδου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, υπογράμμισε πως «η απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο ηγετών και όχι υπουργών Εξωτερικών».
Σχολιάζοντας την ελληνική στάση, διέτεινε πως «πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση».
Από την πλευρά της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, W.F. Steinmeier επισήμανε πως «εάν υπάρξει μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα στην ανατολική Ουκρανία, η Ε.Ε. οφείλει να δράσει με ηχηρό τρόπο».
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, B. Koenders, υποστήριξε τέλος, πως «η απόφαση για παράταση των κυρώσεων ήταν ομόφωνη».

H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.
Παράλληλα, οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.
Αποδείχθηκε σήμερα ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο υπουργός, «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, ο υπουργός Εξωτερικών θα δώσει το παρών στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το θέμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην ανατολική Ουκρανία.
Η παρουσία και η τοποθέτηση του κ.Κοτζιά στο Συμβούλιο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στάση που προκάλεσε με τη σειρά της την έντονη δυσφορία των ευρωπαϊκών αρχών για τη διαφοροποίηση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με πολλά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο να κάνουν λόγο για «τροχιά σύγκρουσης της Ελλάδας με την ΕΕ».
Η ελληνική πλευρά πάντως διαμηνύει ότι η θέση της στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι «δημοκρατική».
Στο πλευρό του κ.Κοτζιά, θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκος Χουντής, ο οποίος τόνισε χθες ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξηγώντας πως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Για σύγκλιση Ελλάδας - Γερμανίας στο ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων κάνει λόγο το Βερολίνο, μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ειδικότερα, στα περιθώρια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών της Ευρωζώνης, Ν. Κοτζιάς και F. W.Steinmeier είχαν 20λεπτη συνάντηση, στην οποία σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων επί της αναγκαιότητας επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Μάλιστα, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως το Βερολίνο «ανησυχεί λιγότερο από πριν» μετά το ραντεβού των δύο υπουργών.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες.
Πάντως, το Βερολίνο προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην συνδέει το ζήτημα της Ρωσίας με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Ας σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Μάλιστα, ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, που εκφράζουν επιφυλάξεις επί των νέων κυρώσεων.


(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου - 15:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης