Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Ο δρόμος της ποσοτικής χαλάρωσης δεν λειτουργεί - Η λιτότητα δεν βοηθά την παγκόσμια οικονομία

Roubini: Ο δρόμος της ποσοτικής χαλάρωσης δεν λειτουργεί - Η λιτότητα δεν βοηθά την παγκόσμια οικονομία
Οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών το μόνο που καταφέρνουν είναι η μετατόπιση του προβλήματος του αποπληθωρισμού και της ύφεσης σε άλλες οικονομίες
«Ζούμε σε ένα κόσμο υπερπροσφοράς και ασθενικής ζήτησης», σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, σε κείμενό του για την αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να «τιθασεύσουν» τις αποπληθωριστικές τάσεις.
«Ως αποτέλεσμα, οι αποπληθωριστικές τάσεις εμμένουν, παρά την επιθετική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης», υπογραμμίζει ο σημαίνων οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του 2008 ήταν ασθενική, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των κεντρικών τραπεζών.
Μια σειρά από παράγοντες έχουν επιδεινώσει την αγοραστική ζήτηση στην Ευρώπη, ανέφερε ο Roubini, ειδικότερα το παραγωγικό κενό των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν περιορισμένη τιμολογιακή δύναμη, αλλά και η μεγάλη ανεργία, με τους άνεργους να «παλεύουν» για ελάχιστες θέσεις εργασίας.
«Η αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, μέσω της ανακατανομής του εισοδήματος από εκείνους που ξοδεύουν περισσότερα σε αυτούς που αποταμιεύουν περισσότερο, έχει επιδεινώσει την πτώση της ζήτησης», επεξήγησε ο Roubini.
Οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να διαφύγουν από τον αποπληθωρισμό, αποδυναμώνοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ώστε να βελτιωθούν οι εξαγωγές, ωστόσο αυτό είναι «ένα ανούσιο παιχνίδι, που εξάγει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης σε άλλες οικονομίες», τονίζει στο κείμενό του.
Για να λειτουργήσει η πολιτική της ποσοτική χαλάρωσης, που έχουν επιστρατεύσει οι κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα δημοσιονομικής ανάκαμψης, σε αντίθεση με τα μέτρα λιτότητας στα οποία έχουν προβεί πολλές κυβερνήσεις, καταλήγει ο Roubini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης