Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Με ενισχυμένη πλειοψηφία η απόφαση για τo QE – Κρίθηκε ως η μόνη λύση για τον αποπληθωρισμό

ΕΚΤ: Με ενισχυμένη πλειοψηφία η απόφαση για τo QE – Κρίθηκε ως η μόνη λύση για τον αποπληθωρισμό
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης (22/1) της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο χαμηλός πληθωρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο και αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα για την ποσοτική χαλάρωση που τελικά αποφασίσθηκε
Η ανησυχία ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αποπληθωριστικής δίνης ώθησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση, που ανακοίνωσε στις 22 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, καθώς κρίθηκε ως η μόνη κατάλληλη λύση για τον έλεγχο των αποπληθωριστικών τάσεων στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η Ευρωζώνη κατέγραψε φέτος μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για πρώτη φορά από το 2009, γεγονός που έχει θορυβήσει.
Ο κίνδυνος γενικευμένου αποπληθωρισμού ώθησε , μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να εγκρίνει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζε.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η απόφαση ελήφθη όχι ομόφωνα, αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία, ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την συνολική αναλογία, καθώς οι λεπτομέρειες αυτές δεν ανακοινώνονται.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποτελείται από 25 μέλη, εκ των οποίων κάθε φορά ψηφίζουν 21.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης