Τελευταία Νέα
Διεθνή

Noonan (ιρλανδός ΥΠΟΙΚ): Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας η Ελλάδα

Noonan (ιρλανδός ΥΠΟΙΚ): Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας η Ελλάδα
Yπάρχει μέση οδός, η οποία συμβαδίζει με αυτά που κάναμε στην Ιρλανδία, ήτοι διαπραγματεύομαι για να κάνω το χρέος μου πιο βιώσιμο, αλλά χωρίς να κάνω λόγο για διαγραφή χρεών, τόνισε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών
Να επιδιώξει να μειώσει τα επιτόκια των ομολόγων της και να μεταθέσει για αργότερα τις αποπληρωμές, αποφεύγοντας τις «πυρηνικές» επιλογές της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και τη διαγραφή του χρέους, κάλεσε την Ελλάδα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «υπάρχει μέση οδός, η οποία συμβαδίζει με αυτά που κάναμε στην Ιρλανδία», ήτοι διαπραγματεύομαι για να κάνω το χρέος μου πιο βιώσιμο, αλλά χωρίς να κάνω λόγο για διαγραφή χρεών.
Η Ιρλανδία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, έχει καταφέρει να αφήσει πίσω της την κρίση του 2010 και να βγει από τη λιτότητα, έχοντας μειώσει τις επιστροφές τόκων περισσότερο από 10 δισ. ευρώ, μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ μείωσε το ποσό που θα χρειαστεί να δανειστεί κατά την επόμενη δεκαετία κατά 20 δισ. ευρώ από την παράταση των προθεσμιών λήξης για ορισμένα δάνεια.
«Υπάρχει μια σειρά από θέματα σε μια συμφωνία που θα μπορούσαν να κάνουν το χρέος πιο βιώσιμο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο M. Noonan.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Παασκευής, σημείωσε ότι ήταν θερμή, καθώς όπως σημείωσε, χώρες όπως η Ιρλανδία και άλλες που έλαβαν διεθνή βοήθεια στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, θα προτιμούσαν η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της χρησιμοποιώντας παρόμοια μέτρα».
Όσοι από εμάς ήμασταν σε προγράμματα, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, σημείωσε, έχουμε ιδέες που άλλα μέλη δεν θα μπορούσαν να έχουν.
«Θα πρέπει να κάνουμε προτάσεις, και αρκετά έντονα, σχετικά με τον τρόπο για να βγούμε από τις δυσκολίες στις χώρες μας, αντί να απαιτείται η πυρηνική επιλογή της διαγραφής του χρέους ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης