Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ : "Βλέπει" κινδύνους στο ελληνικό ν/σ για την προστασία α΄ κατοικίας - Ισως ευνοήσει τους κακοπληρωτές

tags :
ΕΚΤ :
Πιθανό οφειλέτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας να σταματήσουν να πληρώνουν
Το προσχέδιο νόμου για την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ξεπερνά την προστασία των οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα και πιθανώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές", σημειώνει η ΕΚΤ σε γνωμοδότησή της, σύμφωνα με το Reuters.
Το Υπουργείο Οικονομίας στην Ελλάδα  είχε ζητήσει τις απόψεις της ΕΚΤ σχετικά με το σχέδιο νόμου, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία υπερχρεωμένων πολιτών από την απώλεια της βασικής τους κατοικίας και εκπληρώνει την δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Το προσχέδιο προσφέρει προστασία πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ ενώ θέτει προϋπόθεση, ο δανειζόμενος να μην έχει εισοδήματα υψηλότερα από 50.000 ευρώ ετησίως.
Επίσης θέτει περιουσιακό κριτήριο ύψους 500.000 ευρώ για τους οφειλέτες, των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις και άλλα ρευστά στοιχεία ενεργητικού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Οι όροι αυτοί, όπως αναφέρεται, είναι σαφέστατα πιο επωφελείς για τους δανειολήπτες, σε σχέση με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, του έληξε το περασμένο έτος, καθώς παρείχε προστασία για αξία ακινήτου μέχρι 200.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και συνολική περιουσία του δανειολήπτη μέχρι 270.000.
"Το προσχέδιο του νόμου καθορίζει διευρυμένα κριτήρια, σε σχέση με την προστατευόμενη ιδιοκτησία, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακινήτων στοιχείων  και των καταθέσεων", συνεχίζει η γνωμοδότη της ΕΚΤ, η οποία συγκρίνει το προσχέδιο με τον προηγούμενο νόμο.
Μάλιστα, σημειώνει η ΕΚΤ πως οι απαγορεύσεις στο προσχέδιο του νόμου είναι πιθανό να ωθήσουν τους δανειολήπτες που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας, ώστε να μην είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και  αν είναι ικανοί να ανταποκριθούν για τις εκπληρώσουν.
«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης