Τελευταία Νέα
Διεθνή

Open Europe: Ένα Brexit θα απειλούσε την οικονομική σταθερότητα της Ιρλανδίας

Open Europe: Ένα Brexit θα απειλούσε την οικονομική σταθερότητα της Ιρλανδίας
Η ιρλανδική οικονομία θα επιβαρυνόταν με επιπλέον εισφορές στην ΕΕ, ετήσιου ύψους 200 εκατ. ευρώ 
Ιδιαιτέρως κοστοβόρα θα αποδειχθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομία της Ιρλανδίας, σύμφωνα με οικονομική έκθεση της δεξαμενής σκέψης Open Europe.
Ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να λάβει ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της οικονομίας της χώρας, η Ιρλανδία θα είναι σε δυσκολότερη θέση, εξαιτίας του μεγάλου βαθμού εξάρτησης από τη Μεγάλη Βρετανία.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ιρλανδία θα υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από το Brexit, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και της στενής εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το καλύτερο δυνατό σενάριο, που είναι η σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας για τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου, η Ιρλανδία θα έχανε το 1,1% του ΑΕΠ της έως το 2030, ήτοι 2 δισ. ευρώ το χρόνο, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Η κατάσταση θα είναι χειρότερη αν δεν υπάρξει συμφωνία, καθώς η ιρλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% έως το 2030, με την Ιρλανδία σαν βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την ίδια την Βρετανία.
Το Brexit θα μπορούσε, ακόμα, να οδηγήσει σε αύξηση των απαιτητών εισφορών της Ιρλανδίας στην ΕΕ κατά 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ωστόσο, η έκθεση του Open Europe, τονίζει ότι η Ιρλανδία έχει ισχυρή επιρροή στην Βρετανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, σε μείωση των πιθανοτήτων του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης