Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίγυπτος: Τα γραφεία του κόμματος του πρώην προέδρου Hosni Mubarak καταστρέφει η κυβέρνηση Sisi

Αίγυπτος: Τα γραφεία του κόμματος του πρώην προέδρου Hosni Mubarak καταστρέφει η κυβέρνηση Sisi
Aκτιβιστές που μετείχαν στις διαδηλώσεις του 2011 θέλουν την διατήρηση των γραφείων για να θυμίζουν σε όλους την εξέγερση
To κτίριο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του πρώην πρόεδρου Hosni Mubarak, ένα σύμβολο δεκαετιών αυταρχικής διακυβέρνησης, κατεδαφίζει η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Το κτίριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), ένα πολυώροφο κτίριο από συμπαγές μπετόν που δεσπόζει του ποταμού Νείλου στο Κάιρο, πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του το 2011.
Διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν συζητήσει σχέδια για την κατεδάφιση του κτιρίου αφότου το NDP διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2011.
Μερικοί ακτιβιστές που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις έχουν πει πως τα κεντρικά γραφεία του κόμματος θα έπρεπε να διατηρηθούν για να θυμίζουν την εξέγερση.
Ο Rageb Hafiz, ένας από τους εργολάβους που εργάζονται στο πρόγραμμα της κατεδάφισης, είπε ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την ολοκλήρωσή της.
Επικριτές κατηγορούν τον αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi, ο οποίος ως αρχηγός του στρατού απομάκρυνε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την εξουσία το 2013, ότι επανέφερε την καταπίεση στη χώρα, μία κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.
Αν και τα αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν αρχίσει σταδιακά να απαλλάσσουν πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην εποχή Mubarak καταδικάζουν σε πολύχρονες ποινές κάθειρξης φιλελεύθερους και ισλαμιστές ακτιβιστές για υποθέσεις που εκτείνονται από τις πολιτικές διαδηλώσεις μέχρι τις πράξεις βίας.
Το NDP κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου αφότου ιδρύθηκε από τον προκάτοχο του Mubarak τον Anwar Sadat, το 1978.
Τον Μάιο, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε τον Mubarak και τους δύο γιους του σε τρία χρόνια κάθειρξη κατά την επανεκδίκαση μίας υπόθεσης διαφθοράς, αν και οι τρεις θεωρείται απίθανο να ξανακλειστούν στη φυλακή.
Ο Mubarak και οι γιοι του Gamal και Alaa έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια ο καθένας στη φυλακή για άλλες υποθέσεις έτσι πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να εκτίσουν την ποινή τους.
Οι αντίπαλοι του Mubarak θεωρούν πως η μεταχείριση που του επιφύλαξαν τα δικαστήρια αφότου εκδιώχθηκε από την προεδρία ήταν πολύ επιεικής και δημιούργησε αμφιβολίες για τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία.
Οι εις βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που επικεντρώθηκε γύρω από την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αποσύρθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης