Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Economista: Αλέξης Τσίπρας, ο… άσωτος υιός της Γερμανίας

El Economista: Αλέξης Τσίπρας, ο… άσωτος υιός της Γερμανίας
Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους, διότι διαφορετικά ο χρόνος που έχει δοθεί για τις διαπραγματεύσεις θα αποδειχθεί απλώς απώλεια χρόνου
Με τον… άσωτο υιό της Γερμανίας παρομοιάζει τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε άρθρο της η ισπανική οικονομική εφημερίδα «El Economista», σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «περισσότερη χαρά υπάρχει από έναν αμαρτωλό που μετανοεί παρά από χίλιους δίκαιους».
Όπως επισημαίνεται, οι θεσμοί έχουν κουραστεί πολύ από τη σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνηση και τις αναταραχές στις αγορές, που αν και δεν είναι πολύ σοβαρές, ωστόσο εκτιμούν ότι μια στάση πληρωμών της Ελλάδας στα τέλη του μήνα μπορεί να εξαπολύσει μια νέα καλοκαιρινή καταιγίδα που θα έπληττε τις καλές οικονομικές προοπτικές που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται για την Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, πάντα το γνώριζε αυτό και γι' αυτό συνέχιζε να τραβά το σχοινί παρ' όλο που γνώριζε ότι δεν της έχει απομείνει πολύ, αναγκάζοντας την ίδια την ΕΚΤ στα όρια της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης, η διευρυνόταν ολοένα και περισσότερο προκειμένου να αποφευχθεί η ολική καταστροφή.
Η Ελλάδα ενεργεί σαν μεθυσμένος πυγμάχος που παραπαίει στο ρινγκ, λαμβάνοντας μια σκληρή τιμωρία χωρίς να πέφτει κάτω.
Η Γερμανία ήξερε από την αρχή ότι η στάση που είχε κρατήσει όσον αφορά τις απαιτήσεις, στο τέλος δεν θα τηρούνταν στο ακέραιο, αλλά τουλάχιστον θα επιτύγχαναν κάτι, όπως συμβαίνει τώρα, ήτοι μια αύξηση στον ΦΠΑ, διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και μη «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων.
Πρακτικά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτύχει να καταστρέψει μέρος της δουλειάς που είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ήτοι έχουν καταρρεύσει τα φορολογικά έσοδα, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει… εξατμιστεί και η φυγή κεφαλαίων ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.
Ενώπιον της βραχυπρόθεσμης καταστροφής της οικονομίας και των ελάχιστων πιθανοτήτων η Ελλάδα να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσεχείς πληρωμές χρέους, το μόνο σενάριο που απέμενε ήταν η χρεοκοπία.
Όπως σημειώνεται, αυτό που την παρούσα στιγμή λίγο ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις είναι να έρθουν αντιμέτωπες με περισσότερα προβλήματα απλώς για να δώσουν ένα παράδειγμα.
Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να επιτύχουν μια συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους, διότι διαφορετικά ο χρόνος που έχει δοθεί για τις διαπραγματεύσεις θα αποδειχθεί μια απώλεια χρόνου.
Η περισσότερο από πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα αποτελέσει μια καλή είδηση για τις αγορές και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάτι που δεν συνεπάγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα.
Είναι ένας άσωτος υιός, που όμως δεν έρχεται με πρόθεση να είναι ο «μεροκαματιάρης» του πατέρα του, αλλά με τις αξιώσεις των αναιδών, μια στάση που δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται να αλλάξει, διότι αν ήταν σε θέση να φέρουν την κατάσταση μέχρι τη στάση πληρωμών, θα ήταν ικανοί για τα πάντα.
Έτσι, τώρα είναι δυνατόν να κλείσει μια σελίδα αυτού του έπους, όμως η «σαπουνόπερα» θα συνεχιστεί…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης