Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Το Grexit φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτο

Προειδοποίηση Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Το Grexit φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτο
«Για να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει να αποχωρήσει από την ΕΕ»
Την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».
Αναλυτικότερα, ο κ. Schelling υποστήριξε πως το Grexit είναι σχεδόν αναπόφευκτο, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από τη νομισματική ένωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και οι ηγέτες των υπόλοιπων κρατών-μελών θα πρέπει να την εγκρίνουν, επεξήγησε ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως «μόνο τότε θα μπορούσε ίσως η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ».
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς βλέπει την προσπάθεια της Ελλάδας να κερδίσει χρόνο, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο κ. Schelling εμφανίστηκε αυστηρός.
«Η Ελλάδα αποχώρησε για ακόμη μία φορά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι το Eurogroup του Σαββάτου (27/6) ήταν η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι την Τρίτη η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ διευκρίνισε ότι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος ήταν αδύνατη, βάσει και των κανονισμών του ίδιου του Ταμείου.
Ο αυστριακός υπουργός επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας πως κάθε φορά έφερνε και μια νέα έκπληξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Αναρωτιόμαστε εδώ και έξι μήνες, πότε θα καταλάβει επιτέλους η Ελλάδα πώς λειτουργούν τα πράγματα», ανέφερε, επίσης ο Schelling, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά είχε στην φαρέτρα της μόνο πολιτικούς λόγους και όχι δεδομένα, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να χάσουν σιγά, σιγά την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «τώρα πλέον φαίνεται ότι το λεγόμενο Plan B γίνεται Plan A, παρότι δεν συζητήθηκε ποτέ στο Eurogroup, δεδομένης της επιθυμίας όλων των πλευρών να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
«Καταστροφή» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε, ωστόσο, την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ανέφερε πως «με εθνικό νόμισμα, το χρέος θα εκτινασσόταν, λόγω του πληθωρισμού και οι εισαγωγές θα γίνονταν πολύ ακριβές».
Αντιθέτως, υποστήριξε ότι οι συνέπειες για τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ δεν θα ήταν τόσο κακές, όσο για την Ελλάδα, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα κράτη της Ευρωζώνης δεν εκβιάζονται από την κυβέρνηση μιας χώρας.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του ζητήματος, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν πλήρως, εκτίμησε ότι θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ, με το ζήτημα να λαμβάνει κυρίως τεράστιες πολιτικές, παρά οικονομικές, προεκτάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης