Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η Merkel δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο νεκροθάφτης της Ελλάδας - Εχθρική σ' έναν αληθινό διάλογο με Τσίπρα

tags :
Le Monde: Η Merkel δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο νεκροθάφτης της Ελλάδας - Εχθρική σ' έναν αληθινό διάλογο με Τσίπρα
"O F. Hollande βρίσκεται σε θέση αδυναμίας"
"Η A. Merkel δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο νεκροθάφτης της Ελλάδας", αναφέρεται σε άρθρο των Jean-Pierre Stroobants και Cecile Ducourtieux που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
 Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, με τίτλο «Ελλάδα: ποιος στις Βρυξέλλες θα καταφέρει να αποκαταστήσει τον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα;», σημειώνεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος, a. Merkel, είναι «στριμωγμένη ανάμεσα στην κοινή γνώμη και το κόμμα της», καθώς και ότι «παραμένει εχθρική σ' έναν αληθινό διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».
Αναφέρεται ακόμη ότι ο F. Hollande «βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κατάστασης της Γαλλίας και των εσωτερικών διαιρέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος»,
Για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. Junker , τονίζεται πως «έφθασε στα όρια του λειτουργήματός του στρατευόμενος υπέρ του 'ναι' στο ερώτημα που τέθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου στους έλληνες ψηφοφόρους»
Η εφημερίδα αναρωτιέται «ποια θα είναι λοιπόν η 'ουρανόπεμπτη' προσωπικότητα που θα φανεί ικανή να κάνει διάλογο με τον κ. Τσίπρα;
Ποιος μπορεί να αρχίσει τον διάλογο μ' αυτόν τον ηγέτη τον οποίο ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης βλέπει σαν τον άνθρωπο που τολμάει να υψώσει το ανάστημά του, ως ο εκπρόσωπος των ηττημένων της παγκοσμιοποίησης;».
Πάντως, όπως εκτιμά η Le Monde , «από την Κυριακή μέχρι σήμερα, Τρίτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέφυγαν πίσω από τους υπουργούς Οικονομικών, λέγοντας πως είναι οι μόνοι που μπορούν να ακούσουν και να αναλύσουν αυτό που μπορεί να προτείνει η Αθήνα».
Οι επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Draghi και του ΔΝΤ, C. Lagarde, αναφέρεται ότι αν και «θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στην εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος», δεν θα είναι σε θέση "να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί ένα 'Grexit', το οποίο θα επιδείνωνε την υπαρξιακή κρίση της ΕΕ".
Ωστόσο, ο J. Junker,  φαίνεται πως "είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι τον ρόλο του ως κύριου μεσολαβητή".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde,  κάποιος άλλος που θα μπορούσε να είναι η αναζητούμενη "ουρανόπεμπτη προσωπικότητα" είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, ο οποίος προέρχεται από την Πολωνία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο στις 3 Ιουλίου δήλωσε στον ιστότοπο Politico πως "ακόμη και σε χρεοκοπία, η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τη θέση της μέσα στην Ένωση" η οποία σε μια τέτοια περίπτωση "θα κληθεί ενδεχομένως να ξανασκεφθεί 'ολόκληρη την οργάνωσή της'".
Στο άρθρο τονίζεται ότι "μένει ένας άνθρωπος που, θεωρητικά, θα μπορούσε επίσης να παίξει τον ρόλο του 'κυρίου Καλές Υπηρεσίες'", ο J. Dijsselbloem, τον οποίο όμως "τα ελληνικά και τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης έχουν βαφτίσει 'ο Γερμανός με τα σαμπό'.
Μάλιστα,  όπως σημειώνουν οι συντάκτες, "χειροτονημένος από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schauble , θεωρείται ο εκπρόσωπος των υποστηρικτών την πιο αυστηρής στάσης έναντι της Αθήνας".
Η γαλλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται το ειρωνικό σχόλιο ενός ολλανδού δημοσιογράφου, χωρίς να αναφέρει το όνομα αυτού,  ότι ο Dijsselbloem είναι 'το σκυλάκι συντροφιάς' της Γερμανίας και  "αναρωτιέται αν ο συμπατριώτης του δεν κάνει κάτι παραπάνω για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Βερολίνου στην κούρσα για την επανεκλογή του με αντίπαλο τον ισπανό υπουργό Luis de Guindos..
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας "δραστικές μειώσεις δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φράση 'ο χρόνος πιέζει': ο διάδοχος του κ. Γιούνκερ επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών είναι οπαδός μιας αυστηρής ορθοδοξίας.
Κι ας λυπούνται αυτοί που, στο Παρίσι ή αλλού, πίστευαν πως η σχέση του με το ολλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα τον έκανε τον άνθρωπο των συμβιβασμών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης