Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τι μπορεί να πάει στραβά με το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας;

tags :
Bloomberg: Τι μπορεί να πάει στραβά με το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας;
Τεχνικές δυσκολίες, πολιτική αστάθεια, βαθιά ύφεση, διαδηλώσεις και αμφισβήτηση του ευρώ είναι τα «αγκάθια» στην προσπάθεια της κυβέρνησης
Παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές το Bloomberg Business θεωρεί ότι πρέπει πολλά να γίνουν ακόμα μέχρι να φανεί φως στο τούνελ και υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από τότε που ξέσπασε η κρίση το 2009, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.
 Και παραθέτει μία λίστα με όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.
 Καταρχήν η Ελλάδα χρειάζεται ρευστό γιατί πρέπει να πληρώσει 7 δις. ευρώ πριν το τέλος Αυγούστου και άλλα 2 δις. ευρώ στο ΔΝΤ.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης  συζητούν για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα γέφυρα, αλλά αυτό προϋποθέτει ακόμα πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Είναι δύσκολο για οποιοδήποτε κράτος μέλος να δώσει επιπλέον χρήματα χωρίς όρους» ανέφερε ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών Alexander Stubb.
 Η συμφωνία της Δευτέρας πρέπει να περάσει από τουλάχιστον από εφτά διαφορετικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων η Bundestag την Παρασκευή.
Διαφωνίες υπάρχουν και ανάμεσα στους πιστωτές, αφού για παράδειγμα το ΔΝΤ πρέπει να αποφανθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να εγκρίνει περαιτέρω δάνεια.
 Από την άλλη, η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις. ευρώ (μέσω του ειδικού ταμείου); Γιατί στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησε και απέτυχε.
Μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών και πέντε αλλαγές κυβερνήσεων, η Ελλάδα έχει αποκομίσει μόνο 3,5 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.
 Aπό την άλλη, το Bloomberg επισημαίνει ότι αν σε μία χώρα με κλειστές τράπεζες και capital controls επιβληθεί λιτότητα η ύφεση θα βαθύνει κάνοντας τους στόχους για τη μείωση του χρέους ακόμα πιο απλησίαστους.
 Επίσης τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης προκάλεσαν πολιτική παράλυση.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει πέντε πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς οικονομικών από την αρχή της κρίσης και η πολιτική αστάθεια είναι πάλι προ των πυλών.
Την ίδια στιγμή οι διαδηλωτές κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας με συνθήματα κατά της λιτότητας όπως το 2012, όταν οι συγκεντρώσεις και οι ταραχές ήταν σχεδόν καθημερινές και πλήγωσαν τον τουρισμό, ενώ σταμάτησαν και την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας.
Τέλος, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό πια.
Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της GPO τον προηγούμενο μήνα  το 56,2% προτιμά μία  κακή συμφωνία με τους δανειστές απ’ ό,τι έξοδο από το ευρώ, ενώ το 35,4% λέει ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι προτιμότερη από την περισσότερη λιτότητα. Και αν η κοινή γνώμη στραφεί εναντίον του ευρώ, μετά η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης