Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Η πολιτική και η διεθνής ασφάλεια ενδιέφερε περισσότερο τους ευρωπαίους ηγέτες από τα οικονομικά

Washington Post: Η πολιτική και η διεθνής ασφάλεια ενδιέφερε περισσότερο τους ευρωπαίους ηγέτες από τα οικονομικά
Η ιστορία, επισημαίνει το δημοσίευμα, προκύπτει μέσω του πολιτικού αγώνα και των σκληρών διαπραγματεύσεων, στις οποίες οι άνθρωποι παλεύουν για να αναμορφώσουν την πολιτική, σχολιάζει η Washington Post
Την εκτίμηση πως τα ενιαία νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο, δεν προέκυψαν ως αποτέλεσμα συζητήσεων για τις βέλτιστες οικονομικές λύσεις, αλλά ως αποτέλεσμα πολιτικών διενέξεων διατυπώνει σε δημοσίευμα της, η Washington Post.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι τα κοινά νομίσματα προέκυψαν ως λύση στην ανάγκη για ενοποίηση και κεντροποίηση της εξουσίας.
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τον Otto van Bismarck, τον πολιτικό που στα τέλη του 19ου αιώνα ενοποίησε τη Γερμανία, σύμφωνα με τον οποίο αυτή η κεντροποίηση γίνεται «με σίδερο και αίμα», για να σχολιάσει πως οι πόλεμοι δημιουργούν τα έθνη και τα έθνη δημιουργούν το νόμισμα.
Αναλυτικότερα, για τη ζώνη του ευρώ, η Washington Post, υποστηρίζει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήταν ηλίθιοι ή επιεικείς με τους εαυτούς του, όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν με τη δημιουργία του ευρώ, χωρίς πρώτα να υπάρχει δημοσιονομική ένωση ή ισχυρή Ευρώπη σε επίπεδο δημοκρατίας.
Αυτό που πραγματικά ισχύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι απλώς τους ενδιέφερε περισσότερο η πολιτική και η διεθνής ασφάλεια από τα οικονομικά.
Στην πραγματικότητα επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια Ευρώπη, που έχει υπερβεί τις διαιρέσεις του Ψυχρού Πολέμου, και να «δέσουν» μαζί με τα άλλα κράτη της Ευρώπης και την Γερμανία, η οποία είχε πλέον επανενωθεί.
Ως προς το ευρώ, φαίνεται ότι εκτιμούσαν πως ένα ισχυρό νόμισμα, του οποίου η νομισματική πολιτική είναι ανεξάρτητη και ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της υποτίμησης του νομίσματος, του αυξανόμενου πληθωρισμού και της οικονομικής αστάθεια που προέκυψε ως αποτέλεσμα των αδύναμων νομισμάτων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Για την Washington Post, οι ευρωπαίοι ηγέτες, το ΔΝΤ και η Κομισιόν χειρίστηκαν πολύ λάθος την ελληνική κρίση χρέους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ευθύνη βαραίνει το ευρώ.
Η Ευρωζώνη δεν είναι οικονομικά τέλεια, όμως το ίδιο συμβαίνει και με κάθε σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού συστήματος.
Η ιστορία δεν ξεδιπλώνεται ως μια σειρά από τέλειες και στείρες αποφάσεις που λαμβάνονται από τους λογικούς ανθρώπους, που επιχειρούν να δημιουργήσουν την βέλτιστη οικονομική πολιτική.
Η ιστορία, επισημαίνει το δημοσίευμα, προκύπτει μέσω του πολιτικού αγώνα και των σκληρών διαπραγματεύσεων, στις οποίες οι άνθρωποι παλεύουν για να αναμορφώσουν την πολιτική, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες νίκες τους είναι πιθανό να είναι «βρώμικες» και αναποτελεσματικές, αλλά ελπίζοντας πως οι διάδοχοί τους θα είναι σε θέση να τις βελτιώσουν.
Αυτή ήταν η ιστορία του δολαρίου. Είμαστε ακόμα σε αναμονή για να δούμε αν θα είναι και η ιστορία του ευρώ, καταλήγει η Washington Post.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης