Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης; - Υψηλό το τίμημα για τους πολίτες

tags :
Handelsblatt: Φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης; - Υψηλό το τίμημα για τους πολίτες
Μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων, η συμφωνία επιτεύχθηκε και η χώρα γλίτωσε τη χρεοκοπία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα
Έπειτα από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι η πολυπόθητη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων επιτεύχθηκε, σχολιάζει σε σχετικό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ωστόσο, επισημαίνει πως το τίμημα αυτής της συμφωνίας, η οποία έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία στο παρά πέντε, θα είναι πολύ υψηλό για τους πολίτες της χώρας.
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως μόλις μέσα σε μία εβδομάδα επιτεύχθηκε η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσκαλώτο, να σχολιάζει πως απομένουν μικρές τεχνικές λεπτομέρειες και τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, να δηλώνει πως «έχουμε συμφωνία».
Και η Κομισιόν από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν και πως απομένει η οριστικοποίηση ορισμένων μόνο λεπτομερειών.
Η Handelsblatt επισημαίνει πως η πίεση για την ολοκλήρωση των συνομιλιών ήταν μεγάλη, καθώς ως στόχος για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης έχει τεθεί η 20ή Αυγούστου.
Οι δύο πλευρές φαίνεται να ήρθαν τελικά σε συμφωνία, η οποία ωστόσο περιλαμβάνει ένα νέο πακέτο 35 μέτρων, τα οποία πρέπει να θεσπιστούν άμεσα από την ελληνική Βουλή.
Η λίστα φέρεται να περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν στην φορολόγηση των εφοπλιστών, στην μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα, στην αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ άλλων.
Εφόσον η λίστα λάβει το πράσινο φως από τους έλληνες βουλευτές θα ακολουθήσει η σύσκεψη ή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την Παρασκευή 14 Αυγούστου, ώστε να εγκριθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Μετά από τους προηγούμενους δύσκολους μήνες, το κλίμα γύρω από την Ελλάδα φαίνεται να είναι θετικό.
Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται πλέον καθόλου στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει».
Παράλληλα, αναφέρει και τις εκτιμήσεις του επικεφαλής αναλυτή της Berenberg Bank, Holger Schmieding, κατά τις οποίες η ελληνικής κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
«Αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, τότε θα καταφέρει να ανατρέψει την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, κάτι που θα αποτελέσει το πιο ευχάριστο νέο για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ακόμα ο Schmieding.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης