Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Οι εκλογές στην Ελλάδα χώρισαν στα δύο τον ΣΥΡΙΖΑ

Business Insider: Οι εκλογές στην Ελλάδα χώρισαν στα δύο τον ΣΥΡΙΖΑ
Αν o Tσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση με Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ, η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης ίσως να είναι πιο ασφαλής απ' ό,τι αν βασιζόταν στην υποστήριξη της Αριστερής Πλατφόρμας
Στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία της Ελλάδας, την προκήρυξη εκλογών και την κατ' επέκταση διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται δημοσίευμα του Business Insider.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο έλληνας πρωθυπουργός προχωρά στις εκλογές ως ένας υποψήφιος που αναμφισβήτητα είναι αρκετά προς τα αριστερά έναντι των υπολοίπων ηγετών της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, πλέον ο Αλέξης Τσίπρας απέχει από το να αποτελεί μια ακραία φιγούρα.
Αυτό που προτείνει τώρα, είναι απλώς μια πιο δίκαιη μορφή ενός προγράμματος διάσωσης έναντι των προηγούμενων δύο, με πολύ λιγότερους μεγάλους στόχους έναντι αυτών που είχε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όμως, δεν τον ακολουθούν όλα τα στελέχη του κόμματός του, καθώς το πρωί της Παρασκευής, 25 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, αποχώρησαν από το κόμμα, σχηματίζοντας μια ανεξάρτητη ομάδα και σχηματίζοντας ένα νέο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα, υπό τον πρώην υπ. Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Έχοντας οδηγηθεί στην εξουσία αφού για χρόνια τίθεντο ενάντια στα προγράμματα διάσωσης της χώρας, τα εναπομείναντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα βρίσκουν τον εαυτό τους να πρέπει να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα βοήθειας.
Πάντως, ακόμη φαίνεται αρκετά πιθανό ο Τσίπρας να είναι εκ νέου πρωθυπουργός σε δύο μήνες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δημοφιλής σε σύγκριση με τα εναλλακτικά κόμματα.
Αφού έλαβε το 27,8% των ψήφων στις εκλογές του Ιανουαρίου, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τώρα φαίνεται να βρίσκεται στο 20%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

pin.jpg

Είναι πιθανόν ο Τσίπρας να πρέπει να σχηματίσει νέα και διαφορετική κυβέρνηση συνασπισμού, όμως δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει εναλλακτικό σχήμα στο Κοινοβούλιο να σχηματίσει πλειοψηφία.
Όπως σημειώνει η HSBC, παραμένει ανοικτό με ποιο πρόγραμμα θα κατέβει στην προεκλογική εκστρατεία ο Αλέξης Τσίπρας, αν θα μείνει προσηλωμένος στο γράμμα του μνημονίου κατανόησης ή αν θα επανέλθει σε κάποιες από τις προηγούμενες υποσχέσεις του, ειδικότερα όσον αφορά κρίσιμα στοιχεία όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.
Οι συζητήσεις στο γερμανικό και ολλανδικό κοινοβούλιο, την Τετάρτη, σημειώνει η HSBC, «δείχνουν ότι το επίπεδο ανοχής για πιθανές λοξοδρομήσεις είναι ελάχιστο και οι φόβοι για ένα πιθανό Grexit θα μπορούσαν επίσης να επανέλθουν στο προσκήνιο».
Αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος, οι εκλογές να εκτρέψουν τη συμφωνία με βάση ό,τι ισχύει τώρα, σημειώνει το Business Insider.
Όμως, αν ο Τσίπρας πραγματικά ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, τότε γιατί να αποδεχθεί τη συμφωνία.
Αν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποια από τα κεντρώα ή κεντροαριστερά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης ίσως να είναι πιο ασφαλής απ' ό,τι αν βασιζόταν στην υποστήριξη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η Ευρώπη έχει κερδίσει αυτόν τον γύρο.
Ο Τσίπρας ήταν πάντα αντιμέτωπος με δύο αγωνιώδεις επιλογές: από τη μια πλευρά, οι δικές του αρχές, η αριστερή πλευρά του κόμματός του και η εντολή ενάντια στη λιτότητα τον εμπόδιζαν από το να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός λαός είχε εκφράσει μια συνεχή επιθυμία να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ, παρά την σκληρή οικονομική ύφεση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στο τέλος, αυτή η επιθυμία ήταν που κέρδισε…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης