Τελευταία Νέα
Διεθνή

La Informacion: Πού οδεύει η Ελλάδα, μετά την αποτυχία στην Ευρώπη και τις εκλογές

La Informacion: Πού οδεύει η Ελλάδα, μετά την αποτυχία στην Ευρώπη και τις εκλογές
Σε πολύ δύσκολη θέση η χώρα, η κατάσταση δεν επιτρέπει μια νέα αποτυχία
Στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, με την προκήρυξη εκλογών να το αποδεικνύει περίτρανα, αναφέρεται ο καθηγητής Βαγγέλης Εφρεμιάδης με άρθρο του στην ισπανική ιστοσελίδα La Informacion.
Όπως σημειώνει, «η διεξαγωγή γενικών εκλογών ύστερα από μόνον οκτώ μήνες είναι ένα σημάδι αστάθειας, η οποία έχει μετατραπεί στον μοναδικό σταθερό παράγοντα… και αυτό δεν είναι καλό».
Το κόμμα της Αριστεράς και ο ίδιος ο Τσίπρας μπορεί να είχαν αληθινές και σοβαρές προθέσεις, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι έχουν αποτύχει.
Απέτυχαν την ώρα που έπρεπε να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός, ένα νέο βήμα ως προς το πώς έπρεπε να είναι τα πράγματα.
Μετά το δημοψήφισμα, η γενική αίσθηση ήταν ότι το επόμενο βήμα επρόκειτο να γίνει, ακόμη και αν αφορούσε μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όμως θα ήταν μια νέα εποχή για την Ελλάδα.
Μια εποχή όπου η νέα δραστήρια και παραγωγική γενιά θα μπορούσε να ανοικοδομήσει τη χώρα από τις στάχτες της.
Μια κατάσταση επικίνδυνη, όμως με την ελπίδα ότι αυτή η γενιά θα μπορούσε να επωφεληθεί.
Η συμφωνία για τα επόμενα τρία χρόνια που έφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν επέστρεψε από την Ευρώπη αποτέλεσε μια απογοήτευση σχετικά με ό,τι αναμενόταν μετά το δημοψήφισμα.
Γι' αυτό και το κόμμα της Αριστεράς και οι βουλευτές του δεν μπόρεσαν να το αποδεχθούν και μαζί με αυτούς, πολλοί από τους πολίτες.
Η διεξαγωγή αυτών των εκλογών είναι μια ένδειξη ότι το πολιτικό σύστημα είναι ασταθές, όμως φαίνεται ότι είναι λίγο περισσότερο υπεύθυνο καθώς προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να είναι η παραμονή του στην εξουσία και αυτό αποτελεί μια ελπίδα…
Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει μετά την αποτυχία εξεύρεσης μιας καλύτερης συμφωνίας με τους ευρωπαίους.
Κατά τη γνώμη μου, σημειώνει ο έλληνας καθηγητής, το να έχεις περισσότερη λιτότητα ως αντάλλαγμα δανείων είναι μια αποτυχία, όμως είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θέση που η αποτυχία δεν αποτελεί λύση.
Ο Τσίπρας και το κόμμα του έπρεπε να έχουν ένα σχέδιο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αποτύγχαναν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι είχε ένα σχέδιο, όμως μετά το δημοψήφισμα κατέστη σαφές ότι αυτό το σχέδιο δεν υπήρχε και γι' αυτό ευθύνεται τόσο το κόμμα όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας.
Το συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι αρκετά απογοητευμένοι με τον τρόπο στον οποίο κατέληξαν τα πράγματα και η λίγη ελπίδα που απομένει, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.
Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει άλλες εναλλακτικές, όμως είναι μια αποτυχημένη κυβέρνηση.
Ανησυχία δημιουργεί η πιθανότητα το κόμμα της άκρας δεξιάς, η Χρυσή Αυγή, να κερδίσει πολιτική και κοινωνική δύναμη, ειδικά τώρα που στην Ελλάδα φθάνουν κύματα μεταναστών από τις χώρες της Ασίας.
Μια αύξηση του ποσοστού του θα αποτελούσε πολύ σοβαρό κίνδυνο για το μέλλον της Ελλάδας και αυτό θα οφειλόταν εν μέρει από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μένει να ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δείξει ότι έχει ιστορική μνήμη και την ωριμότητα για να αποφύγει μια επιστροφή στην άκρα δεξιά και να αποφύγει το λάθος να ψηφίσει ε νέου με τον τρόπο που ψήφιζε τα προηγούμενα χρόνια.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης