Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αλλάζει η διατύπωση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα στη Βρετανία

Bloomberg: Αλλάζει η διατύπωση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα στη Βρετανία
Αντί για «Ναι» ή, «Όχι» θα ρωτάει τους ψηφοφόρους αν θέλουν «να παραμείνει» ή, να εγκαταλείψει» η χώρα τους την Ευρωπαϊκή Ένωση
H βρετανική κυβέρνηση θα αλλάξει τη διατύπωση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα που σχεδιάζει σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει το Bloomberg.
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση της «Επιτροπής Εκλεκτόρων» ότι η ερώτηση πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
«Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή, να την εγκαταλείψει»;
Οι επιλογές της απάντησης θα είναι «να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Cameron έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί καλύτερους όρους για τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφήσει στους πολίτες την τελική απόφαση το 2017.
Η νέα διατύπωση μπορεί να είναι περισσότερο ευνοϊκή για την απόφαση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση των 28 κρατών, όπως αναφέρει μία πρόσφατη δημοσκόπηση.
Το αρχικό ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» με τις επιλογές «Ναι» ή, «Όχι» για απάντηση.
Μία δημοσκόπηση τον Μάιο έδινε προβάδισμα 58% στο «Ναι» έναντι 31% του «Όχι».
Με τη διατύπωση, όμως, αν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή, να την εγκαταλείψει, το ποσοστό της παραμονής έπεσε στο 51%.
Ακόμα και η νέα διατύπωση του ερωτήματος δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Tom Mludzinski.
«Οποιοδήποτε ερώτημα σε δημοψήφισμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για να γνωρίζουν οι πολίτες τη σοβαρότητα της απόφασής τους» αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος της επιτροπής εκλεκτόρων Jenny Watson.
Ο ηγέτης του κόμματος της Ανεξαρτησίας Nigel Farage χαιρέτισε, εξάλλου, την αλλαγή στο ερώτημα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Ναι» ή, «Όχι» δημιουργούσε σύγχυση και το «να παραμείνει» ή, να «εγκαταλείψει» την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο, μία πιο εξειδικευμένη ερώτηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης