Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G20: Η νομισματική πολιτική πρέπει να καθορίζεται και να ανακοινώνεται με προσοχή

tags :
Σύνοδος G20: Η νομισματική πολιτική πρέπει να καθορίζεται και να ανακοινώνεται με προσοχή
Όχι στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και τον προστατευτισμό «λέει» το προσχέδιο της ανακοίνωσης της ομάδας των G20
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να καθορίζεται και να ανακοινώνεται με προσοχή» θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το συμπέρασμα που θα εξαχθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των G20, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Άγκυρα.
Ειδικότερα, το Reuters παρουσιάζει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος των G20, βάσει του οποίου οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να καθορίζεται και να ανακοινώνεται με προσοχή ώστε να μην πυροδοτεί εκροή κεφαλαίων.
Το Reuters επισημαίνει, ωστόσο, πως δεν αναμένεται να χαρακτηριστεί «απειλή» η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed, παρά την ανησυχία που εκφράζουν οι ηγέτες των αναδυόμενων οικονομιών.
Αναλυτικότερα, πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο, οι επενδυτές να αποσυρθούν από τις άλλες αγορές και να επενδύσουν σε αποτιμημένα σε δολάριο ΗΠΑ assets οδηγώντας σε υποτίμηση των νομισμάτων τους.
Όπως αναφέρει το προσχέδιο, που παρουσιάζει το πρακτορείο, «σημειώνουμε ότι σε ευθυγράμμιση με τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές η νομισματικής σύσφιξη είναι πιο πιθανή σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες».
Μάλιστα, καλωσορίζει τα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε ορισμένες οικονομίες καθιστώντας σαφές, ωστόσο πως η παγκόσμια ανάπτυξη δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.
Παράλληλα, αναφέρει πως «θα διαμορφώσουμε προσεκτικά και με σαφήνεια τις δράσεις μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, να μετριάσουμε την αβεβαιότητα και να προωθήσουμε τη διαφάνεια»
Το προσχέδιο αναφέρεται έμμεσα και στην υποτίμηση του γουάν από την Κίνα τον Αύγουστο, δείχνοντας ότι η κίνηση αυτή δεν θεωρείται ανταγωνιστική για την ενίσχυση των κινεζικών εξαγωγών.
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να κινηθούμε στην κατεύθυνση ενός συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα καθορίζονται περισσότερο από την αγορά και την συναλλαγματική ευελιξία, ώστε να αντανακλώνται τα βασικά οικονομικά μεγέθη αποφεύγοντας μόνιμες ανισορροπίες των ισοτιμιών.
Θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και θα αντισταθούμε σε όλες τις μορφές προστατευτισμού», αναφέρει το προσχέδιο.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πρόκειται για προσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να δεχθεί αλλαγές, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και φθάνουν στο πέρας τους οι δραστηριότητες της Συνόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης