Τελευταία Νέα
Διεθνή

Irish Times: Πιθανή η παραμονή του «κ. Τεφλόν» Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία

Irish Times: Πιθανή η παραμονή του «κ. Τεφλόν» Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία
Δεν υπάρχει αξιόπιστος ηγέτης άλλου ελληνικού κόμματος να σταθεί εναντίον του
Στο ενδεχόμενο να παραμείνει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται δημοσίευμα των «Irish Times», το οποίο χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «τεφλόν» που πρώτο του είχε αποδώσει το περιοδικό «Time», θέλοντας να καταδείξει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το χημικό αδρανές, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει κλείσει η ψαλίδα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ο Τσίπρας φαίνεται να είναι κοντά στον στόχο να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια προοπτική αλλαγής, βασιζόμενος στην ειλικρίνεια, σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο πνευματικά και ηθικά είχε χρεοκοπήσει.
Για πολλούς, ο Τσίπρας πρόδωσε τις ίδιες τις πεποιθήσεις του και τις προεκλογικές του υποσχέσεις, επομένως πρόδωσε και την Ελλάδα.
Ωστόσο, συνεχίζει να λαμβάνει στήριξη.
Από την άλλη πλευρά, δεν έχει βιώσιμη αντιπολίτευση.
Καθώς υποχρέωσε τα υπόλοιπα κόμματα να εγκρίνουν τη συμφωνία διάσωσης, ο Τσίπρας έχει εξαλείψει οποιαδήποτε πρόκληση έναντι της κυριαρχίας του.
Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι όσο άπειρος είναι στη διακυβέρνηση της χώρας και τις διεθνείς σχέσεις, είναι ένας επιδέξιος χειριστής του κοινοβουλίου.
Δεύτερον, δεν υπάρχει αξιόπιστος ηγέτης άλλου κόμματος ο οποίος να μπορεί να σταθεί εναντίον του.
Η Νέα Δημοκρατία έχει έναν προσωρινό πρόεδρο, η νέα ηγέτιδα του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ακόμη μένει να δώσει το στίγμα της και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή αναμένει τη δίκη του.
Το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από το κόμμα για να σχηματίσει τη Λαϊκή Ενότητα, όμως ίσως και να μην λάβει αρκετή στήριξη ώστε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.
Παρ' όλα αυτά, μια νίκη του Τσίπρα εγείρει το ερώτημα ποια είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μαζική αποστασία της Λαϊκής Ενότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη τον Ιανουάριο με την εντολή να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης και απέτυχε, με τη Λαϊκή Ενότητα να αντιπροσωπεύουν τώρα αυτούς, που σε αντίθεση με τον Τσίπρα, παραμένουν προσκολλημένοι στις υποσχέσεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό του.
Ένα κόμμα στην αντιπολίτευση θα προσπαθήσει σίγουρα να το κάνει αυτό, πολλώ γε μάλλον ένα κυβερνών κόμμα που είναι σε πιο περίπλοκη θέση.
Όπως και ο ίδιος ο Τσίπρας αναγνωρίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναπτύξει μια νέα σχέση με την κοινωνία και να «αποκτήσει μια σαφή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς».
Οι εκλογές αποτελούν πολύ μεγάλο στοίχημα για το κόμμα του Τσίπρα ότι ο κόσμος πραγματικά τον πιστεύει.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται εν μιά νυκτί, ούτε ακόμη σε έναν χρόνο: απαιτείται υπεράνθρωπη πολιτική θέληση και αυτή είναι η πρόκληση για τον Τσίπρα, όχι η ζέση της ιδεολογίας, αλλά η κρύα πραγματικότητα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης