Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αμετάβλητο στο 11% άφησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα, λόγω ρουβλίου

Ρωσία: Αμετάβλητο στο 11% άφησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα, λόγω ρουβλίου
Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ενδεχομένως να επηρέαζε ακόμη περισσότερο την πτωτική πορεία του ρουβλίου
Αμετάβλητο στο 11% άφησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το βασικό επιτόκιο, την πρώτη φορά φέτος που δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων.
Η τράπεζα έχει περικόψει τέσσερις φορές το 2015 τα επιτόκια, μετά την αύξησή τους κατά 6,5% τον Δεκέμβριο, στο 17%, προκειμένου να προστατέψει το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι.
Όμως, παρά το γεγονός ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η πορεία του ρουβλίου έδεσε αυτή τη φορά τα χέρια της διοικήτριας της τράπεζας, Elvira Nabiullina, όπως είχε προβλέψει η πλειονότητα των οικονομολόγων.
Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ενδεχομένως να επηρέαζε αρνητικά το ρούβλι ακόμη περισσότερο, διακινδυνεύοντας έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγών.
Το δολάριο, σημειωτέον, έχει αναρριχηθεί περί το 38,6% έναντι του ρουβλίου από τον Μάιο.
Ωστόσο, το αδύναμο ρούβλι έχει πράγματι ένα όφελος για τη ρωσική οικονομία, δίνοντας πνοή στον προβληματικό βιομηχανικό τομέα της χώρας.
Τα κόστη του εγχώριου νομίσματος έχουν υποχωρήσει, οδηγώντας καταναλωτές και εταιρείες να κλίνουν στην αγορά ρωσικής παραγωγής προϊόντων έναντι των εισαγόμενων, μια διαδικασία γνωστή ως υποκατάσταση των εισαγωγών.
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα αναγκαστεί να δράσει αν το ρούβλι υποτιμηθεί έτι περαιτέρω και περάσει το ενδοσυνεδριακό χαμηλό που έθεσε τον Δεκέμβριο, αυτό των 79,17 ρουβλίων ανά δολάριο.
Οι αγορές αρχίζουν αν αποτιμούν την έναρξη ενός ανοδικού κύκλου στα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης