Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη Συρία - Σφοδρά «χτυπήματα» της Μόσχας εναντίον του ISIS - Έκτακτη στρατιωτική σύνοδος ΗΠΑ - Ρωσίας

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη Συρία - Σφοδρά «χτυπήματα» της Μόσχας εναντίον του ISIS - Έκτακτη στρατιωτική σύνοδος ΗΠΑ - Ρωσίας
Την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, η ρωσική αεροπορία έπληξε οκτώ στόχος του Ισλαμικού Κράτους, εξαπολύοντας 20 επιθέσεις
(upd)Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία, με το κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία να είναι ψυχροπολεμικό, καθώς οι Αμερικάνοι κατηγορούν τους ρώσους ότι δεν πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους αλλά αντάρτες που πολεμούν κατά του Assad και πολίτες. 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, από το 1989.... με στόχο, επισήμως, την ανακοπή της επέλασης των τζιχαντιστών τρομοκρατών του ISIS.
Την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, η ρωσική αεροπορία έπληξε οκτώ στόχος του Ισλαμικού Κράτους, εξαπολύοντας 20 επιθέσεις, ενώ σήμερα Πέμπτη, έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 30 επίθέσεις. 
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, οι χθεσινοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή αποθηκών οπλισμού, κέντρων επιχειρήσεων και καταφυγίων.
Στο πλευρό της Ρωσίας, έχουν σπεύσει καθεστωτικές δυνάμεις του Assad, αλλά και στρατιωτικές μονάδες του Ιράκ και της Χεζμπολάχ.
Άλλωστε, η στενή σχέση του προέδρου της Συρίας με τον Vladimir Putin διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Ρωσίας για ανάληψη ενεργούς δράσης στην περιοχή.
Επικουρικά με τις αεροπορικές επιδρομές, ρώσοι πεζοναύτες, μαζί με δυνάμεις της ιρανικής εθνοφρουράς, έχουν καταλύσει στην ανατολική Λαττάκεια, συγκροτώντας ανάχωμα στην επέλαση των τζιχαντιστών.










Ωστόσο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν εγείρει την έντονη καχυποψία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των και ΗΠΑ, καθώς αμφότεροι καταγγέλλουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας πλήττουν Σύρους αντάρτες και όχι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
«Είμαστε ανήσυχοι καθώς οι ρωσικές επιθέσεις ενδεχομένως κατέστρεψαν περιοχές που ελέγχονται από Σύρους αντικαθεστωτικούς και όχι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους» τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Προβληματισμός εγείρεται, προσθέτει το ΝΑΤΟ, και από το γεγονός ότι η Ρωσία αρνείται να συμπλεύσει με τον ήδη υπάρχοντα συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ashton Carter, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε περιοχές, όπου δεν υπήρχαν δυνάμεις των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Vladimir Putin να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη ρωσική επέμβαση των τελευταίων δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, αποσκοπεί στη στήριξη του στενού συμμάχου της Μόσχας, al-Assad, και όχι στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
«Η ρωσική στρατηγική θα ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου» εκτίμησε χαρακτηριστικά.

Έκτακτη στρατιωτική σύνοδος ΗΠΑ - Ρωσίας

Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό περιστατικό μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, όπως δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Συμφωνήσαμε όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του John Kerry, επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια «συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο», είπε, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα.
Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Νέες αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν εκ νέου σήμερα, 1 Οκτωβρίου, στόχους στα εδάφη της Συρίας.
Οι επιθέσεις εντοπίζονται σε περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του "Στρατού της Κατάκτησης", μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.
Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.
Οι δυνάμεις του "Στρατού της Κατάκτησης" προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειο-δυτικής Συρίας μετά τον Μάιο εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ αλ-Σουγούρ.
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Vladimir Putin «είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας».
«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.





Πρώτη ενημέρωση: 23:33, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης