Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε άλλα 70 εκ. ευρώ για το μεταναστευτικό – Στα 128 εκ. δολάρια το κόστος

Le Monde: Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε άλλα 70 εκ. ευρώ για το μεταναστευτικό – Στα 128 εκ. δολάρια το κόστος
Συνολικά 700.000 πρόσφυγες αναμένονται στην Ευρώπη ως το τέλος του 2015 – Έχουν φτάσει ήδη 520.957 στη Μεσόγειο, οι 387.520 στην Ελλάδα
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως τις καταγράφει η Le Monde.
Συγκεκριμένα, ως το τέλος του 2015 αναμένεται να έχουν έρθει 700.00 πρόσφυγες στην Ευρώπη και ο αριθμός τους θα είναι τουλάχιστον ο ίδιος και το 2016.
Όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 520.957 αφίξεις στη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, εκ των οποίων οι 387.520 στην Ελλάδα και οι 131.000 στην Ιταλία.
Επίσης, το 18% των προσφύγων είναι παιδιά και το 13% γυναίκες.
Το ίδιο διάστημα 2.800 ήταν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, έναντι 3.500 το 2014, ενώ από αυτούς που καταφέρνουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά τα 3/4 είναι από τη Συρία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ευρωπαϊκές αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη μετανάστευση, αυτή η κρίση είναι ιστορική, αν συγκρίνουμε τους 500.000 πρόσφυγες που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στα σύνορα της ΕΕ με τους 280.000 που τα διέσχισαν το 2014.
Σε μία αναφορά της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ζητάει για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές επιπλέον 70 εκ. ευρώ για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Δεκέμβριο του 2016.
Το συνολικό κόστος για το μεταναστευτικό θα είναι 128 εκ. δολάρια.
Η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες χώρες που φτάνουν μόλις εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας η επισιτιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στον Λίβανο και την Ιορδανία έχει ουσιαστικά σταματήσει, καθώς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PSM) ανέστειλε το 90% των δράσεών του.
Τέλος, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, η Ύπατη Αρμοστεία τοποθετεί τη συριακή κρίση ως τον υπ’ αριθμόν ένα λόγο για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.
Αφού μετά από πέντε χρόνια πολέμου 4 εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους και δεν μένουν στον Λίβανο ή, την Αίγυπτο, όπου το κόστος ζωής έχει ανέβει και υπάρχουν πολλοί περιορισμοί  και απαγορεύσεις στην αγορά εργασίας.
Από την άλλη τα τοπικά προγράμματα για τη βοήθεια στους πρόσφυγες υποχρηματοδοτούνται, ενώ υπάρχουν δυσκολίες για την ανανέωση της βίζας για την παραμονή σε αυτές τις χώρες.
Ένα άλλο θέμα είναι το σχολείο για τα παιδιά στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ιράκ και οι Σύριοι δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση.
Προτιμώντας τη δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση όπως πριν από τον πόλεμο.
Τέλος η ανασφάλεια που υπάρχει στο Ιράκ λόγω των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους τους ωθεί μακριά από τη Μέση Ανατολή και προς την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης