Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο μετά τις προειδοποιήσεις της Moody's - Στο -2,9% η πτώση

Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο μετά τις προειδοποιήσεις της Moody's - Στο -2,9% η πτώση
Προβληματισμένοι οι επενδυτές από τη μικρή ζήτηση του πετρελαίου αλλά και των ανησυχητικών μηνυμάτων για την κινεζική οικονομία
Βαριές απώλειες κατέγραψε σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, μετά και την πτώση -4,8% την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των ανησυχητικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία, αλλά και της πτωτικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody’s για την τιμή του πετρελαίου Brent και του αμερικανικού αργού, λόγω της αδύναμης ζήτησης και της υπερπροσφοράς πετρελαίου.
Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου, παράδοσης Νοεμβρίου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στα 45,89 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση -2,9%.
Η πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Moody's για την τιμή του πετρελαίου, ήταν αποτέλεσμα της πρόβλεψης ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό τη διετία 2016-2017, απ' ό,τι εκτιμούσε νωρίτερα.
Ειδικότερα, για το 2016 η Moody's εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου Brent θα διαμορφωθεί στα 53 δολάρια το βαρέλι από 57 δολ. προηγουμένως και για το αμερικανικό αργό προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στα 48 δολάρια από 52 δολάρια προηγουμένως.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 7 δολάρια το βαρέλι το 2017 ή θα μειωθούν κατά 5 δολ. έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης της Moody's.
«Εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερη περίοδο, καθώς η υπερπληθώρα προϊόντος οδηγεί σε βραδύτερη παραγωγή πετρελαίου», σημειώνει.
Αν και η προσφορά θα μπορούσε να ξεκινήσει να υποχωρεί καθώς μειώνονται οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, η αυξημένη παραγωγή από το Ιράν θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου το 2016, τονίζει ο οίκος.
Η εκτίμηση της Moody's σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο για το Brent παραμένει αμετάβλητη και αντικατοπτρίζει την άποψή της ότι το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης τελικά θα αγγίξει περίπου τα 75 δολ. το βαρέλι, μια τιμή που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη του περισσότερο ακριβού πετρελαίου στον κόσμο σε ένα περιβάλλον μειωμένου κόστους έναντι των πρόσφατων ετών.
Ο οίκος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι αυτή την τιμή το Bretn θα την αγγίξει προς το τέλος της δεκαετίας.
Όσον αφορά το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas, η Moody's για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι ότι θα παραμείνει στα 70 δολάρια το βαρέλι.
Στο μέτωπο της οικονομίας, με τον βραδύτερο ρυθμό από το α’ τρίμηνο του 2009 ενισχύθηκε η οικονομία της Κίνας το γ’ τρίμηνο του 2015, εγείροντας περαιτέρω ανησυχίες για τη χώρα, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 6,9%, ως αποτέλεσμα και των «παγωμένων» επενδύσεων, ενώ πλέον ασκούνται έντονες πιέσεις στο Πεκίνο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και να λάβει νέα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την στατιστική υπηρεσία της χώρας, είναι ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 6,8%, ωστόσο είναι ελαφρώς χειρότερα από την ανάπτυξη 7% του β’ τριμήνου του ίδιου έτους.
Οι αναλυτές, επισημαίνει το Reuters, εκτιμούν πλέον ότι η Κίνα θα αποφύγει την απότομη συρρίκνωση της οικονομίας της και ότι θα σημειωθεί μια πιο σταδιακή πτώση της δραστηριότητας και το 2016.
Σημειώνεται ότι το α' τρίμηνο του 2009 το κινεζικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά +6,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης