Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Οι τράπεζες είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας – Δεν εκπληρώνουν πια την αποστολή τους

Le Monde: Οι τράπεζες είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας – Δεν εκπληρώνουν πια την αποστολή τους
Η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πριν το τέλος του 2015 για να προλάβει τη νέα ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για τη διάσωση των τραπεζών που θα ισχύσει από το 2016
Στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρεται η Le Monde που επισημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Κυριακή το βράδυ.
Την επομένη, δηλαδή, της δημοσιοποίησης των stress tests από την ΕΚΤ, που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Για την Αθήνα ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες που είναι πολύ εύθραυστες να λειτουργήσουν με μία νέα κανονικότητα.
«Είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας, δεν εκπληρώνουν πλέον την αποστολή τους που είναι να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις» αναφέρει ο Νίκος Γεωργικόπουλος, οικονομολόγος του Stern Business School στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Πριν έναν χρόνο ήταν σε καλύτερη κατάσταση και τα stress test του Νοεμβρίου του 2014 έδειξαν ότι οι τράπεζες ήταν αρκετά σταθερές.
«Θα πρέπει να πούμε, όμως, ότι από το 2009 έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με διάφορους τρόπους και με το συνολικό ποσό να ανέρχεται συνολικά στα 56 δισ. ευρώ» εκτιμά ο Γεωργικόπουλος.
Το ΤΧΣ συνέβαλε με 25 δισ. ευρώ επιπλέον.
Τα προβλήματα άρχισαν από την μέρα που ανήλθε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και μαζί επανήλθε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η φυγή καταθέσεων επιταχύνθηκε και σωρευτικά από το 2010 είναι 91 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, εξαιτίας της ύφεσης εκτοξεύτηκε και ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35% στο τέλος του 2014, αλλά σύμφωνα με μία τραπεζική πηγή το ποσοστό είναι 45%.
Το αποτέλεσμα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να πει σήμερα πόσο αξίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες επιβιώνουν χάρη στον ELA της ΕΚΤ.
Όσο για τα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν αύριο Σάββατο 31/10, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι πολύ κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι είχε εκτιμηθεί ότι θα χρειάζονταν 25 δισ. ευρώ.
Όποια κι αν είναι τα ποσά που θα ανακοινώσει τελικά η ΕΚΤ, η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως το βράδυ της Κυριακής, έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από πού θα προέλθουν τα χρήματα που θα μπουν στις τράπεζες.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει 10 δισ. ευρώ ενισχύοντας τη συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση, αλλά οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν και ιδιώτες επενδυτές.
Αν όλα αυτά τα κεφάλαια δεν αποδεχτούν επαρκή, τότε υπάρχουν και τα 15 δισ. ευρώ από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης.
Ο Τσίπρας επιθυμεί, πάντως, να αποσυνδεθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης από όλα τα υπόλοιπα.
Και θέλει επίσης ο πρωθυπουργός να προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ο λόγος είναι ότι από το νέο έτος θα ισχύει η νέα ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για τη διάσωση των τραπεζών που προβλέπει και bail in για καταθέσεις πάνω από 100 χιλ. ευρώ, όπως έγινε το 2013 στην Κύπρο και αυτό θα ήταν μία καταστροφή για την Ελλάδα.
Για αυτό υπάρχει βιασύνη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ως το τέλος Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης