Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε Βρετανία για ενδεχόμενο «Brexit» - Μεγαλύτερη η απειλή για την Ε.Ε. από το Grexit

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε Βρετανία για ενδεχόμενο «Brexit» - Μεγαλύτερη η απειλή για την Ε.Ε. από το Grexit
Tο επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και τώρα και στην Ουάσιγκτον δεν θα σταματήσει μέχρι να διασφαλίσει ότι όταν θα φθάσει η μεγάλη μέρα, ο βρετανικός λαός, όπως οι Ιρλανδοί προηγουμένως, θα ψηφίσουν σωστά
Στους κινδύνους που εγκυμονεί ένα Brexit για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που θα μπορούσε ποτέ να προκαλέσει ένα Grexit, αναφέρεται δημοσίευμα του Business Insider.
Όπως σημειώνεται, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην συμμετέχει στην Ευρωζώνη, ωστόσο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξ ου και οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες που θα έχει μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν, προειδοποιούν οι Κασσάνδρες: Πανεπιστήμια θα χάσουν τη χρηματοδότησή τους, το City του Λονδίνου θα μεταστρατοπεδεύσει στη Φρανκφούρτη, οι βρετανοί αγρότες θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εξαϋλωθούν, τα αεροπλάνα θα πέφτουν από τον ουρανό και μια μέρα τα φώτα θα σβήσουν…

Αιώνιος εκβιασμός

Αυτή η αδιάκοπη παρέλαση δυσοίωνων σεναρίων είναι σημαντικό μέρος του αιώνιου εκβιαστικού παιχνιδιού που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη.
Ο ίδιος εκβιασμός παίχθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας και πριν στην Ιρλανδία.
Το όνομα αυτού του παιχνιδιού είναι ο φόβος και ο τελικός στόχος του, να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να λάβει χώρα καμία αλλαγή στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης.
Οι τελευταίες προειδοποιήσεις σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του Brexit δεν προήλθαν ούτε από το Λονδίνο ούτε από τις Βρυξέλλες, αλλά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ.
Ο αγγελιαφόρος του μηνύματος ήταν ο Michael Froman, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου και το μήνυμα που έφερε ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματεύονται διμερείς εμπορικές συμφωνίες με ένα κράτος όπως η Βρετανία.
Μόλις εξέλθει της Ε.Ε., η Βρετανία θα είναι ένα μηδαμινό κράτος, ένα αφιλόξενο κράτος απομονωμένο από τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους.
Δεν θα υφίστανται πλέον ειδικές σχέσεις, ούτε δείπνα στον Λευκό Οίκο.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η φωνή της Βρετανίας είναι πολύ πιο ισχυρή στο διαπραγματευτικό τραπέζι ως μέρος της Ε.Ε., ως μέρος μιας μεγαλύτερης οικονομικής οντότητας», τόνιζε με δηλώσεις του ο αμερικανός υπουργός στο Reuters.
Οι προειδοποιήσεις του Froman ήρθαν ως χαστούκι στο πρόσωπο όσων εκστρατεύουν στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησής της από την Ε.Ε., σημειώνει το Politico, με ένα από τα σλόγκαν της καμπάνιας τους να είναι ότι αν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. θα είναι ελεύθερη να κάνει καλύτερες συμφωνίες εμπορίου με άλλα έθνη.
Όμως, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου, αν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. θα υπόκειται στις ίδιες ταρίφες και τα άλλα μέτρα που σχετίζονται με το εμπόριο, όπως η Κίνα ή η Βραζιλία ή η Ινδία…
Μάλιστα, για να διασφαλιστεί ότι το μήνυμα θα περάσει, η Standard and Poor's προειδοποίησε αργότερα με δική της ανάλυση, ότι αν η Βρετανία ψηφίσει στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησής της από την Ε.Ε., θα χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ για πρώτη φορά από το 1978.

Προς τι ο φόβος;

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η αμερικανική κυβέρνηση ίσως να ανησυχεί στην προοπτική μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ως ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή, υγιή Ευρώπη, κάτι που σημαίνει μια Ευρώπη που δεν είναι σε διαδικασία αποσύνθεσης.
Η βρετανική οικονομία αποτελεί το ένα έκτο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος καθαρός συνεισφέρων στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. σε απόλυτους όρους, πίσω από τη Γερμανία, αλλά και ο τέταρτος μεγαλύτερος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, πίσω από τις Σουηδία, Δανία και Γερμανία.
Αν η Βρετανία αποχωρούσε, η Ε.Ε. είτε θα έπρεπε να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ή να αυξήσει τη συμβολή των υπολοίπων κρατών-μελών κατά 5,8% έναντι των τρεχόντων επιπέδων, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά.
Το τελευταίο που θα ήθελε τώρα η Ε.Ε., είναι να χάσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κεφαλαίων της.
Όμως, δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων.
Φυσικά, οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να συνδιαλέγονται με μόνον έναν εταίρο, τις Βρυξέλλες, στις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη.
Επίσης, επιθυμούν να διασφαλίσουν τη μετάβαση της Ευρώπης σε ένα πλήρως υπερεθνικό σύστημα διακυβέρνησης, ένα σχέδιο που η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει σθεναρά από τη δημιουργία, το 1951, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.
Πρόκειται για πάνω από μισό αιώνα πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο πλέον κινδυνεύει.
Η βρετανική κυβέρνηση, απαντώντας στις λαϊκές πιέσεις κυρίως, έχει κάνει το απίστευτο, σημειώνει το Business Insider: πρόσφερε στους Βρετανούς μια δημοκρατική επιλογή μεταξύ της συνέχισης της συμμετοχής ή της εξόδου από την Ε.Ε., του πιο φιλόδοξου πειράματος ενσωμάτωσης παγκοσμίως.
Αν ο κόσμος ψηφίσει υπέρ της εξόδου, θα αναγκάσουν να ανοιχθεί μια πόρτα που δεν υπάρχει καν.
Από τη στιγμή που θα ανοίξει, αυτή η πόρτα μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να κλείσει, καθώς πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να την περάσουν.
Γι' αυτόν και μόνο τον λόγο, το επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και τώρα και στην Ουάσιγκτον δεν θα σταματήσει μέχρι να διασφαλίσει ότι όταν θα φθάσει η μεγάλη μέρα, ο βρετανικός λαός, όπως οι Ιρλανδοί προηγουμένως, θα ψηφίσουν σωστά…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης