Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες την Κυριακή η Αργεντινή – Προβάδισμα για τον Μ. Macri – Στα ύψη ο δείκτης Merval στο Μπουένος Άιρες

Στις κάλπες την Κυριακή η Αργεντινή – Προβάδισμα για τον Μ. Macri – Στα ύψη ο δείκτης Merval στο Μπουένος Άιρες
Το Χρηματιστήριο της Αργεντινής έχει εκτοξευθεί στην προοπτική ότι θα μπει τέλος στην 14 ετών διακυβέρνηση της χώρας από τους Σοσιαλιστές
Στις κάλπες οδηγούνται για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, οι Αργεντίνοι, λιγότερο από ένα μήνα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 25 Οκτωβρίου, από τον οποίο δεν αναδείχθηκε κανένας εκ των δύο υποψηφίων νικητής.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά που στην Αργεντινή διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία.
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή στην πολιτική ιστορία της Αργεντινής», σημειώνει ο Stuart Culverhouse της Exotix Partners στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για την πρώτη επαναληπτική ψηφοφορία από την στιγμή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το τρέχον εκλογικό σύστημα υπό την αναθεώρηση του συντάγματος το 1994».
Οι δύο υποψήφιοι είναι ο Daniel Scioli, ο οποίος υποστηρίζεται από την απερχόμενη πρόεδρο της Αργεντινής, Christina Kirchner και ο υπέρ των επιχειρήσεων υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Mauricio Macri, ο οποίος φαίνεται να έχει το προβάδισμα.
Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα της Αργεντινής απαγορεύει στην Kirchner να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα για τρίτη θητεία.
Καθώς ο Mauricio Macri φαίνεται να είναι ο νικητής των εκλογών, το Χρηματιστήριο της Αργεντινής έχει εκτοξευθεί στα ύψη στην προοπτική ότι θα λάβει τέλος η επί 14 έτη παρουσία των Σοσιαλιστών στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο δείκτης Merval του αργεντίνικου χρηματιστηρίου καταγράφει κέρδη 22% από την πρώτη ψηφοφορία τον Οκτώβριο ενώ σημειώνει άνοδο περί το 60% το 2015.
Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί για επίλυση της μακράς διαφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, που οδήγησε στη χρεοκοπία της το 2002.
Μια επίλυση των διαφωνιών θα είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την αύξηση των κεφαλαίων της.
Ο Macri, ωστόσο, φαίνεται πιο πιθανό να περιορίσει τα εκτεταμένα περεμβατικά μέτρα που έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Αργεντινής και τα οποία αφορούν από τα capital controls μέχρι τις επιδοτήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια.
«Μια νίκη του Macri θα ήταν θετική για τις αγορές και τους επενδυτές, καθώς υπόσχεται ότι θα άρει τα capital controls και θα επιφέρει νομισματική σύγκλιση», σημειώνει ο Nicholas Watson αντιπρόεδρος της Teneo Intelligence.
Από την πλευρά του ο Mauro Leos της Moody's σε ενημέρωση την Τετάρτη προειδοποίησε ότι οι προσαρμογές στην οικονομική πολιτική της Αργεντινής θα είναι επώδυνες βραχυπρόθεσμα και συμπλήρωσε ότι «όλοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με την Αργεντινή, όμως αυτό που οι αγορές ξεχνούν, είναι ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στην οικονομία της για 15 χρόνια».
«Θα πρέπει να προσαρμόσουν την οικονομία και αυτή η προσαρμογή θα είναι επώδυνη», τόνισε.
Σημειώνεται ότι η Moody's έχει αξιολογήσει την Αργεντινή με «Caa1», υποδηλώνοντας τον υπαρκτό κίνδυνο μιας νέας χρεοκοπίας της χώρας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πάντως, ο οίκος αναβάθμισε το outlook της χώρας σε «σταθερό» από «αρνητικό», κάτι που απέδωσε στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος, το οποίο μειώνει τον κίνδυνοι οι επενδυτές να υποστούν μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία στις 10 Δεκεμβρίου 2015.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης