Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύστερα από 180 χρόνια και μετά από 8 χρεοκοπίες, το Εκουαδόρ ετοιμάζεται να αποπληρώσει ομολογιούχους

Ύστερα από 180 χρόνια και μετά από 8 χρεοκοπίες, το Εκουαδόρ ετοιμάζεται να αποπληρώσει ομολογιούχους
Τιμώντας τις υποχρεώσεις του, το Εκουαδόρ λέει ότι θα ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα έχει χαμηλότερο δανειοδοτικό κόστος
Το Εκουαδόρ ετοιμάζεται να κάνει κάτι που δεν έχει επιτύχει στην εδώ και πάνω από 180 χρόνια ιστορία του: να αποπληρώσει ένα ομόλογο.
Όπως έχει επανειλημμένως αναφέρει, το Εκουαδόρ θα… τιμήσει την υποχρέωσή του να αποπληρώσει 650 εκατ. δολάρια χρέος του τον Δεκέμβριο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Rafael Correa, προσπαθεί να απαλλάξει τη χώρα του από τη φήμη του κατά συρροή χρεοκοπημένου κράτους.
Ενώ ο ίδιος ο Correa ανέστειλε αποπληρωμές χρέους 3,2 δισ. ευρώ το 2008 και το 2009, λέγοντας ότι τα ασφάλιστρα ήταν άδικα, οι τιμές των ομολόγων υποδηλώνουν ότι οι πιστωτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποπληρωμή τους.



Τιμώντας τις υποχρεώσεις του, το Εκουαδόρ σημειώνει ότι μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και να έχει χαμηλότερο δανειοδοτικό κόστος.
Πέραν της Βενεζουέλας που μαστίζεται από την κρίση, οι αποδόσεις των ομολόγων του Εκουαδόρ είναι οι υψηλότερες από οποιοδήποτε άλλο έθνος οφειλέτη στις αναδυόμενες αγορές.
Οι AllianceBernstein και Analytica Securities σημειώνουν ότι ο πρόεδρος Correa ακόμη μένει να κάνει περισσότερα αν το Εκουαδόρ, που εδώ και έξι συνεχή χρόνια καταγράφει ελλείμματα και εξαρτάται από τα έσοδα του πετρελαίου, θέλει να επιστρέψει στις πιστωτικές αγορές με ευνοϊκά επιτόκια.
Το θετικό είναι ότι το Εκουαδόρ έχει μια νέα ευκαιρία να τιμήσει, για πρώτη φορά, τις πληρωμές ομολόγων, σημειώνει ο πρώην αναλυτής της Fitch και πλέον επικεφαλής του τμήματος έρευνας στην Analytica.
Όμως, συμπληρώνει, αυτό δεν είναι αρκετό για τη μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα που ήταν την τελευταία ημερομηνία πώλησής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης