Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα προσθέσουν 1% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης μέχρι το 2017 - Απόλυτα εφικτός ο πληθωρισμός 2%

tags :
Draghi: Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα προσθέσουν 1% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης μέχρι το 2017 - Απόλυτα εφικτός ο πληθωρισμός 2%
Ομιλία του Mario Draghi στο Economic Club της Νέας Υόρκης
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) θα προσθέσει σχεδόν 1% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης μεταξύ 2015 και 2017, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης στις 4 Δεκεμβρίου 2015.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού «έχει οπωσδήποτε βγει οριστικά από το τραπέζι».
Ο Draghi διαβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει όριο στην έκταση που είμαστε διατεθειμένοι να παρατάξουμε τα εργαλεία πολιτικής μας, στο πλαίσιο της εντολής μας και για την επίτευξη αυτής» (πληθωρισμό περί του 2%).
Διευκρίνισε, ότι αν η ΕΚΤ έπρεπε να εντατικοποιήσει τη χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει τη σταθερότητα τιμών, τότε θα το έπραττε, δίχως αμφιβολία.
Όπως παραδέχθηκε, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2015 «δεν ήταν επαναστατικές ή μία καινοτομική μεταβολή νομισματικής πολιτικής» αλλά ήταν «αυτές που ακριβώς χρειάζονται».
Ο Draghi έκανε αναφορά και στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης, η οποία (προφανώς) εμφανίζει ευμεγέθη χαλάρωση και δυνατότητες βελτίωσής της.
Για τον κεντρικό τραπεζίτη του ευρώ, ο στόχος επίτευξης πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα με τα νέα μέτρα της EKT κρίθηκε εφικτός από το Συμβούλιο Διακυβέρνησης της τραπέζης «με μεγάλη υποστήριξη».
Ο Draghi επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί το επιθυμητό πληθωριστικό αποτέλεσμα.
Για την πραγματική πλευρά της οικονομίας της ευρωζώνης, ο ίδιος είπε ότι εμφανίζει σημάδια αντοχής και προσαρμοστικότητας απέναντι στην ευμετάβλητη παγκόσμια οκονομία, με την εσωτερική (εντός ευρωζώνης) ζήτηση να υποκαθιστά την εξωτερική ζήτηση ως την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης