Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε επίπεδο-junk Πορτογαλίας κοστολογούνται τα CDS ομολόγων Σαουδικής Αραβίας

Bloomberg: Σε επίπεδο-junk Πορτογαλίας κοστολογούνται τα CDS ομολόγων Σαουδικής Αραβίας
Το κόστος των CDS στα σαουδαραβικά ομόλογα έχει υπερδιπλασιαστεί στο τελευταίο 12μηνο στις 190 μονάδες βάσης
Τα πάνω κάτω έχουν φέρει στις αγορές ομολόγων οι δυσμενείς εξελίξεις στο πετρέλαιο, με τα ασφάλιστρα κινδύνου κατά χρεοκοπίας - τα γνωστά μας Credit Default Swaps (CDS) - των κρατικών ομολόγων έκδοσης Σαουδικής Αραβίας να ανέρχονται πλέον στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο των πορτογαλικών, που όμως αξιολογούνται από τους οίκους σε σχεδόν «σκουπίδια» (junk).
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το κόστος των CDS στα σαουδαραβικά ομόλογα έχει υπερδιπλασιαστεί στο τελευταίο 12μηνο στις 190 μονάδες βάσης, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να τα ασφαλίσουν πρέπει να πληρώνουν 190 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ ετησίως για πέντε χρόνια, για κάθε 10 εκατ. δολάρια σαουδαραβικού χρέους που κατέχουν.
bm SA P

Αν και από μόνο του το κόστος των συγκεκριμένων CDS δεν λέει πολλά, η εξαιρετικά μεγάλη άνοδός του λόγω της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου καθίσταται σαφέστερη αν επισημανθεί ότι συγκρίνεται με το αντίστοιχο κόστος των CDS για τα πορτογαλικά ομόλογα, που όμως αξιολογούνται επτά βαθμίδες χαμηλότερα από το «Aa3» των σαουδαραβικών, με βάση τη Moody's.
Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας έχουν βεβαίως κατακρηνιστεί από το χαμηλό 12ετίας του πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου εισφέρουν το 70% των εσόδων του προϋπολογισμού της μεγάλης μεσανατολικής χώρας.
Η Σαουδική Αραβία το 2015 εξέδωσε για πρώτη φορά από το 2007 ομόλογα στο εσωτερικό της χώρας, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, που μάλλον θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο από το 1991.
Η χώρα διαθέτει γιγαντιαία συναλλαγματικά αποθέματα 627 δισ. δολαρίων, όμως αυτά κατέγραφαν μείωση για 10 συνεχόμενους μήνες τον Νοέμβριο 2015.
Για μια χώρα σαν τη Σαουδική Αραβία, δεν φαντάζει παράξενο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ομόλογά της στη διεθνή αγορά - μόνο στο εσωτερικό - όμως το αναμενόμενο έλλειμμα 87 δισ. δολαρίων του 2016 θα απαιτήσει την έκδοση ομολόγων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, καθώς και τη χρήση μέρους των τεράστιων αποθεματικών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης