Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marc Faber: Στο 4% η πραγματική ανάπτυξη της Κίνας, ίσως και χαμηλότερα

Marc Faber: Στο 4% η πραγματική ανάπτυξη της Κίνας, ίσως και χαμηλότερα
Πέραν της χρηματιστηριακής φούσκας στην Κίνα, υπάρχει παράλληλα κολοσσιαία φούσκα χρέους, σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής
Η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που επισήμως ανακοινώνουν οι αρχές, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και μεγαλοεπενδυτή Marc Faber.
Σε δηλώσεις του στο CNBC, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2015, ο Faber, o εκδότης της έκθεσης «The Gloom, Boom & Doom», εκτιμά την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 4%, πολύ πιο κάτω από το 7% στο οποίο στοχεύει το Πεκίνο ή το 6,9% που πέτυχε.
«Μια οικονομία είναι πολύ περίπλοκη και υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας που αναπτύσσονται και άλλοι που συρρικνώνονται», σημείωσε ο Faber και πρόσθεσε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, η οικονομία αναπτύσσεται περίπου κατά 4% ετησίως, όμως θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερα».
Ακόμη ανέφερε ότι «υπάρχουν πολυάριθμοι δείκτες και ορισμένοι από αυτούς είναι πραγματικά αξιόπιστοι, αν κοιτάξεις για παράδειγμα τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα στην Κίνα. Έχεις την εντύπωση ότι η οικονομία είναι πραγματικά αρκετά αδύναμη».
Παράλληλα, ο Marc Faber εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το χρέος της Κίνας, σημειώνοντας:
«Έχουμε αυτή την κολοσσιαία φούσκα χρέους στην Κίνα, η οποία κατά την άποψή μου θα πρέπει να ξεφουσκώσει είτε μέσω τεράστιων απωλειών για τον τραπεζικό τομέα είτε μέσω απωλειών στην αγορά ομολόγων για τους επενδυτές».
Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, το συνολικό εξωτερικό χρέος της Κίνας ανερχόταν σε 1,53 τρισ. δολ. στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
«Παράλληλα με αυτό, έχουμε μια σημαντική χρηματιστηριακή φούσκα, η οποία έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει τώρα», πρόσθεσε ο Faber.
Ας σημειωθεί ότι ο δείκτης Shanghai Composite έχει υποχωρήσει άνω του 20% από τα υψηλά του Δεκεμβρίου, ενώ διαπραγματεύεται περισσότερο από 40% κάτω από τα υψηλά 52 εβδομάδων του Ιουνίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης