Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Χαρτογραφώντας τις αγορές - Το sell off των 7,7 τρισ. δολ. έχει δυναμική

tags :
Bloomberg: Χαρτογραφώντας τις αγορές - Το sell off των 7,7 τρισ. δολ. έχει δυναμική
Σε bear market βρίσκονται 40 αγορές σε όλο τον κόσμο, με συνολική αξία 27 τρισ. δολ.
Οι παγκόσμιες χρηματαγορές βρίσκονται στα πρόθυρα της εισόδου σε καθεστώς bear market, με τον δείκτη MSCI All Country World Index να βρίσκεται -19,5% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Μαΐου 2015, σημειώνει σε εκτενή ανάλυσή του το Bloomberg.
Μία ανάκαμψη της τελευταίας ώρας στη Wall Street την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου έσωσε την αγορά από το να κλείσει 20% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά της.
Τουλάχιστον 40 χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο με συνολική αξία 27 τρισ. δολ. βρίσκονται πλέον σε bear market, συμπεριλαμβανομένων του βρετανικού FTSE 100 και του ιαπωνικού Nikkei 225, οι οποίοι πέρασαν το κατώφλι μόλις χθες.
Μόλις 7 παγκόσμιοι δείκτες μετοχών καταγράφουν άνοδο το 2016, από τους συνολικά 93 που παρακολουθεί το Bloomberg.



Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έριξε ακόμη 400 δισ. γουάν (60,8 δισ. δολ.) στο οικονομικό της σύστημα, τα περισσότερα εδώ και 3 χρόνια, προκειμένου να κρατήσει χαμηλά τα κόστη δανεισμού, καθώς καταγράφεται σημαντική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα.
Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια των αρχών να σταθεροποιήσουν τις αγορές, αλλά δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στο χρηματιστήριο.
Ο δείκτης Shanghai Composite βυθίστηκε ακόμη 3,2%, στο χαμηλότερο σημείο του από το Δεκέμβριο του 2014.
Ο δείκτης καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων παγκοσμίως για το 2016, με μία υποχώρηση κατά 19%.
Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν την Κίνα.
Ο MSCI Asia Pacific Index έπεσε ακόμη 1,8%, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 3,5 χρόνια, με τις συνολικές απώλειες για το 2016 να ανέρχονται σε 13%.



Το ρωσικό ρούβλι έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 85,95 ρούβλια/δολ., με τις απώλειες σε 2 ημέρες να φτάνουν το 7%.
Η τύχη του νομίσματος είναι συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 26% εντός του 2016.
Δεν αναμένεται οι ρωσικές αρχές να παρέμβουν για να ανακόψουν την πτώση, τουλάχιστον όχι μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή για το τραπεζικό σύστημα.
Αυτή είναι η άποψη της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Elvira Nabiullina.
Την τελευταία φορά που το ρούβλι διαπραγματευόταν πάνω από τα 80 ρούβλια/δολ., το Δεκέμβριο του 2014, η Κεντρική Τράπεζα απρόσμενα αύξησε τα επιτόκια κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η πτώση του ρουβλίου απειλεί με σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τους ιθύνοντες να συνεχίζουν τις μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να τονώσουν την οικονομία.



Όσον αφορά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο δείκτης που προτιμάει να εξετάζει για τον πληθωρισμό, ο οποίος δείχνει τις προσδοκίες της αγοράς για την μελλοντική πορεία του, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2015, πριν ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου και το ανατιμώμενο ευρώ επίσης προσθέτει πίεση σε εκείνους που χαράσσουν την οικονομική πολιτική να δράσουν και πάλι, κάτι το οποίο οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθησαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι θα συμβεί το Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2016.

(Πρώτη Ενημέρωση: 16:53, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης