Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα «κοράκια» επιτίθενται στα νορβηγικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων

tags :
Bloomberg: Τα «κοράκια» επιτίθενται στα νορβηγικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων
Οι νορβηγικές εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό είδος επενδυτή – Η τράπεζα Nordea τονίζει ότι οι περισσότερες προμηθευτικές εταιρείες πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους
α «κοράκια» ανακάλυψαν τη Νορβηγία, σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg.
Οι επενδυτές υποβαθμισμένου χρέους τώρα έχουν στο στόχαστρό τους την αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη, καθώς περνούν από «κόσκινο» τα ομόλογα οι τιμέ των οποίων έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με τον Lars Kirkeby, επικεφαλής αναλυτή πίστωσης στην Nordea Markets, μία μονάδα της μεγαλύτερης σκανδιναβικής τράπεζας.
Υπάρχουν «πολλά distressed funds που κοιτάζουν τώρα εταιρείες με πλατφόρμες εξόρυξης και προμηθευτικές», είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
Με τις τιμές του brent να υποχωρούν περισσότερο από 70% από τα μέσα του 2014, αρκετές νορβηγικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν καταστεί μη κερδοφόρες.
Η εξέλιξη αυτή έχει αλλάξει το τοπίο.
Τα «κοράκια» έχουν την τάση να μπαίνουν σε μία αγορά όταν αυτή αντιμετωπίζει πολλαπλές χρεοκοπίες, ελπίζοντας να αποκτήσουν ομόλογα υψηλών αποδόσεων σε εξευτελιστικές τιμές.
Η Νορβηγία έχει ήδη δει την GSO Capital Partners, η οποία ανήκει στην Blackstone, να κονταροχτυπιέται με άλλους ομολογιούχους για τον έλεγχο της αναδιάρθρωσης χρέους της εταιρείας παραγωγής χαρτιού Norske Skog.
Τα αμερικανικά distressed funds συχνά έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για το πώς μπορούν να κερδίσουν τον έλεγχο εταιρειών, σημειώνει ο Kirkeby.
Οι Νορβηγοί εκδότες ομολόγων δεν είναι συνηθισμένοι σε «πολύ ενεργητικά distressed funds που έχουν δύναμη και το δείχνουν», λέει χαρακτηριστικά.



Οι εκδότες ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης στον πετρελαϊκό τομέα της Νορβηγίας θα έχουν πολύ δύσκολο έργο στην προσπάθειά τους να πουλήσουν νέο χρέος φέτος, ενώ οι επενδυτές θα είναι απασχολημένοι με τις αναδιαρθρώσεις χρεών, επισημαίνει ο Kirkeby.
«Πολλές εταιρείες που έχουν ωριμάνσεις το 2017 θα αρχίσουν να εξετάζουν εναλλακτικές ήδη από φέτος», λέει ο ίδιος.
Πολλές από τις προμηθευτικές εταιρείες πιθανότατα «θα αναδιαρθρωθούν, όπως και σταδιακά οι περισσότερες από τις εταιρείες εξόρυξης».
Ανάμεσα στις εταιρείες που ήδη έχουν ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους τους είναι και οι εταιρείες σεισμικών ερευνών Polarcus Ltd. και Havila Shipping ASA.
Η εταιρεία υπεράκτιων γεωτρήσεων Seadrill Ltd., η οποία ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο John Fredriksen, έχει δει τη μετοχή της να χάνει το 45% της αξίας της μέσα στο 2016, ενώ το ομόλογό της λήξης 2017 διαπραγματευόταν στα 34 σεντ του δολαρίου τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
Η Bank of America Merrill Lynch υποβάθμισε την εταιρεία αυτό το μήνα, λέγοντας ότι «ανησυχεί όλο και περισσότερο» για τον ισολογισμό της.
Η εταιρεία έχει εκκρεμές χρέος ύψους σχεδόν 2,7 δισ. δολ. σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2016.
Το χρέος έχει εκδοθεί σε νορβηγικές κορόνες, σουηδικές κορόνες και αμερικανικά δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης