Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο Draghi διακινδυνεύει πλέον τη φήμη του τον Μάρτιο 2016, καλλιεργώντας ξανά υπερβολικές επενδυτικές προσδοκίες

tags :
WSJ: Ο Draghi διακινδυνεύει πλέον τη φήμη του τον Μάρτιο 2016, καλλιεργώντας ξανά υπερβολικές επενδυτικές προσδοκίες
Εμπόδιο στο δρόμο προς την αναπτυξιακή-πληθωριστική «λύτρωση» του Draghi στέκονται οι κεντρικοί τραπεζίτες-μέλη του πανίσχυρου Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ
Τη φήμη του ως ικανό κεντρικό τραπεζίτη του ευρώ θέτει σε κίνδυνο τον Μάρτιο 2016 ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), Mario Draghi, με την επιλογή του τις τελευταίες ημέρες να τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της ορθότητας των επιλογών της νομισματικής πολιτικής του και πρακτικά να προαναγγέλει νέα διεύρυνση των μέτρων ποσοτικών χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η εφημερίδα Wall Street Journal μάζεψε σε άρθρο της, τις νέες υποσχέσεις και προαναγγελίες του λαλίστατου, τις τελευταίες ημέρες, Draghi, σύμφωνα με τον οποίο επίκειται αύξηση των μηνιαίων αγορών ενεργητικού από την ΕΚΤ, με την αναθεώρηση (προς τα πάνω) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 1,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη αποφασίσει και εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα του ενιαίου νομίσματος.
Εμπόδιο στο δρόμο προς την αναπτυξιακή-πληθωριστική «λύτρωση» που ο Draghi πιστεύει ότι θα προσφέρει - υποτίθεται, κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό - η νομισματική πολιτική του, στέκονται οι κεντρικοί τραπεζίτες-μέλη του πανίσχυρου Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ (αρμοδίου για την νομισματική πολιτική του ευρώ), που μεταξύ τους δεν είναι όσο ενωμένοι αρέσει στον Draghi να κάνει τον κόσμο να πιστεύει, αν και για τη λήψη αποφάσεων δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά πλειοψηφία.
Τώρα που ο Draghi εστιάζει και πάλι στην λεκτική προετοιμασία των επενδυτών για περισσότερη νομισματική χαλάρωση τον Μάρτιο - λιγότερο από δύο μήνες μετά την απογοήτευσή τους τον Δεκέμβριο 2015 κάνοντας λιγότερα απ'όσα είχε αφήσει να εννοηθεί - η φήμη του διατρέχει κίνδυνο.
Τώρα οι επενδυτές περιμένουν κάτι πραγματικά μεγάλο ως είδηση από την ΕΚΤ, ικανό να αφυπνίσει - επιτέλους - τις αναπτυξιακές δυνάμεις της ευρωζώνης, όπως δείχνει η πτώση των αποδόσεων των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς (Bunds) σε χαμηλό ρεκόρ εννεαμήνου (=αναμένεται αγορά περισσότερων ομολόγων από την ΕΚΤ).
Ρόλο-«κλειδί» στις εξελίξεις διαδραματίζει η στάση της Deutsche Bundesbank - της γερμανικής κεντρικής τραπέζης - η οποία λόγω γερμανικής ανάπτυξης και εξαγωγών έχει την πολυτέλεια να τάσσεται εναντίον του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Με τη γερμανική οικονομία να συνιστά άνω του 25% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η αξιοπιστία της ΕΚΤ θα πληγεί ανεπανόρθωτα αν αποξενωθεί πλήρως από τις επιδιώξεις και το σκεπτικό της Bundesbank.
Κύριε Draghi, έχετε το βήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης