Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ασυνήθιστα μεγάλος ο αντίκτυπος του πετρελαίου στα χρηματιστήρια – Οι 4 λόγοι

Bloomberg: Ασυνήθιστα μεγάλος ο αντίκτυπος του πετρελαίου στα χρηματιστήρια – Οι 4 λόγοι
Τα μηνύματα του πετρελαίου για το μέλλον της οικονομίας
Ασυνήθιστα μεγάλο χαρακτηρίζει τον αντίκτυπο του πετρελαίου στις μετοχές των χρηματιστηρίων δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές πώς η αγορά ενέργειας έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στο κλίμα για βιομηχανίες που δεν φαίνεται να συνδέονται με τις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφθεί κανείς ότι μέχρι τώρα το 2016 οι αμερικανικές μετοχές έχουν απολέσει 1,6 τρισ. δολάρια, επισημαίνεται στο άρθρο, το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ μετοχών και πετρελαίου και τις τέσσερις θεωρίες που υπάρχουν σχετικά.

Μετοχές και πετρέλαιο: Η συσχέτιση


Οι θεωρίες αυτές, αναφέρεται, αποτελούν μόνον υποθέσεις που επικαλούνται πολλές φορές οι επενδυτές, ενώ είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που να συγκλίνει την πορεία μετοχών και πετρελαίου.

1. Οικονομία
Θεωρία: Οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου έχουν πληροφορίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και οι διολισθαίνουσες τιμές αντανακλούν έναν κόσμο που οδηγείται στην ύφεση.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν λάβει σχετική γνώση ή έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Αναζητώντας ενδείξεις στην πτώση του πετρελαίου
Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι διολισθαίνουσες τιμές προμηνύουν ύφεση


«Το πετρέλαιο είναι εκπρόσωπος της παγκόσμιας ζήτησης και ανάπτυξης και είναι αλήθεια ότι η κίνηση των τιμών αντικατοπτρίζει την παγκόσμια οικονομία», σημειώνει ο Michael Arone της State Street Global Advisors U.S. Intermediary Business και προσθέτει ότι αν και δεν μπορεί να πει κανείς ποιος ηγείται, ωστόσο σίγουρα φαίνεται ότι και τα δύο υποδηλώνουν ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

2) Πίστωση
Θεωρία: Η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύει την αξία τόσο πολλών εταιρικών ομολόγων και δανείων, που η πτώση της κατά 57% από τον Ιούνιο θα προκαλέσει μια σειρά χρεοκοπιών σε hedge funds και τράπεζες.

Πώληση σύμφωνα με την πίστωση


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες είναι τα δάνεια που έχουν δώσει σε εταιρείες του κλάδου ενέργειας, σημειώνει ο Andrew Brenner της National Alliance Capital Markets στη Νέα Υόρκη.
Το ποσοστό χρεοκοπιών στον πετρελαϊκό κλάδο θα μπορούσε να φθάσει το 15% φέτος, με τις συνολικές εταιρικές χρεοκοπίες να αυξάνουν στο 7%, σύμφωνα με την BCA Research.
Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο του ρυθμού στα μέσα του 1980, όταν η πτώση στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση των χρεοκοπιών στον κλάδο ενέργειας.
Επιπλέον, τα δάνεια των ενεργειακών εταιρειών ανέρχονται στα 190 δισ. δολ. ή το 2% του συνόλου των τραπεζικών δανείων.
Αν οι τιμές του πετρελαίου μείνουν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, μικρότερες εταιρείες ενέργειας που έχουν δανειστεί χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τα πρότζεκτ τους ίσως να μην μπορούν να τα αποπληρώσουν, ενώ υπάρχουν φόβοι για μετάδοση της κρίσης πέραν του κλάδου ενέργειας και τραπεζών, με τις τελευταίες να σφίγγουν τις κάνουλες της πίστωσης, μεγεθύνοντας την πιστωτική κρίση.
Οι ανησυχίες αυτές τροφοδοτούν ένα ευρύτερο sell off στις μετοχές.

3. Επενδύσεις
Θεωρία: Εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων έχουν προχωρήσει σε πολλές προσλήψεις, βοηθώντας την αμερικανική οικονομία, που αν σταματήσουν να το κάνουν, τα κέρδη θα πληγούν τόσο στον κλάδο όσο και πέραν αυτού.

Κεφαλαιουχικές δαπάνες στον S&P 500


«Ο χώρος της ενέργειας ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος της αμερικανικής οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τώρα αυτό αντιστρέφεται. Επιχειρήσεις κλείνουν και υπάλληλοι απολύονται», σημειώνει ο Nick Sargen στην Fort Washington Investment Advisors.
«Υπάρχει κόσμος που αρχίζει να ανησυχεί ότι αυτό το πράγμα μπορεί να επεκταθεί όπως η κρίση των subprime. Τότε έλεγαν ότι ήταν πολύ μικρή για να έχει σημασία, για να φανεί ότι υπήρχαν συνδέσεις που δεν γνωρίζαμε σχετικά», σημειώνει.

4. Επώδυνο εμπόριο

Θεωρία: Οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμους αναγκάζονται να πουλήσουν οτιδήποτε δεν έχει υποχωρήσει για να αντισταθμίσουν το πλήγμα που έχουν δεχθεί από τις συμμετοχές τους στο αργό πετρέλαιο.
«Αν κάποιος έχει ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο και ψάχνεις να αποφύγεις τον κίνδυνος και έχει προβλήματα σε έναν κλάδο, θα προσπαθήσεις να πωλήσεις αλλά για να μειώσεις το συνολικό προφίλ κινδύνου», σημειώνει ο Krishna Memani της Oppenheimer Funds στη Νέα Υόρκη και προσθέτει ότι οι αγορές εταιρικών ομολόγων έπεφταν, οι αγορές πετρελαίου επίσης και οι μετοχές ήταν στα υψηλά τους, οπότε πού θα πήγαινε κανείς για να μειώσει τον κίνδυνο, αν όχι στις μετοχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης