Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: «Μαύρα σύννεφα» στον ουρανό της οικονομίας της ευρωζώνης, παρά την φαινομενική ανάκαμψή της

WSJ: «Μαύρα σύννεφα» στον ουρανό της οικονομίας της ευρωζώνης, παρά την φαινομενική ανάκαμψή της
Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει καταστεί περισσότερο εξαρτημένη από εξαγωγές σε τρίτες χώρες
«Μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται πάνω από τον ουρανό της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία παρά την ευπρόσδεκτη ανάπτυξή της κατά 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε ετησιοποιημένο επίπεδο, φαίνεται ότι παρασύρεται στη δίνη των δυσοίωνων προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης και των αναταράξεων των αγορών διεθνώς.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η οποία εκτιμά ότι το καλύτερο μέρος της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης βρίσκεται ήδη πίσω της, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προβεί σε νέα μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων του ευρώ στις 10 Μαρτίου 2016.
Η ανάπτυξη 1,5% της ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το προηγούμενο, αποδίδεται κυρίως στην προσαρμοστικότητα της οικονομίας της Γερμανίας - της μεγαλύτερης στην ευρωζώνη - η ανάπτυξη της οποίας συνέδραμε στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης σε Ιταλία και Γαλλία.
Η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει καταστεί περισσότερο εξαρτημένη από εξαγωγές σε τρίτες χώρες - όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα - γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες.
Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές αποδίδεται εν μέρει στις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τα οποία εξουδετερώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και απειλούν τα τραπεζικά κέρδη και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας αρνητικά στοιχεία πληθωρισμού και βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης για τον Ιανουάριο 2016, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για τη διατήρηση του ρυθμού της ασθενούς ανάκαμψής της.
Στην ίδια κατεύθυνση οικονομικής αποδυνάμωσης της ευρωζώνης συμβάλλει η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης