Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Άλλος ένας βρετανικός προϋπολογισμός αυστηρής λιτότητας - Πλεόνασμα από το 2020

Bloomberg: Άλλος ένας βρετανικός προϋπολογισμός αυστηρής λιτότητας - Πλεόνασμα από το 2020
Ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας θα αφήσει στην κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) το έργο της τόνωσης της ζήτησης
Καμία ανακούφιση από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική λιτότητας δεν θα προσφέρει στους Βρετανούς ο νέος προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου που θα παρουσιάσει στις 16 Μαρτίου 2016 ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, George Osborne.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη από αυτήν που είχε προβλέψει, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τα μικρότερα φορολογικά έσοδα.
Αυτό, είναι σημαντικό για την υφιστάμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού David Cameron, που έχει δεσμευτεί νομικά για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος μέχρι το 2020.
Ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας θα αφήσει στην κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) το έργο της τόνωσης της ζήτησης - περιπλέκοντας το χρονοδιάγραμμα αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της βρετανικής στερλίνας - ενώ θα αποτελέσει απόκλιση από την τάση υποστήριξης των οικονομιών μέσω της αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών, με την οποία συμφωνούν οι G-20 (εκτός Βρετανίας, προφανώς).
Ο Osborne ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών το 2010, υποσχόμενος να αντιστρέψει το έλλειμμα-ρεκόρ της Βρετανίας (10% του ΑΕΠ), το οποίο έχει ήδη περιοριστεί κατά το ήμισυ.
Εκπεφρασμένος στόχος του είναι να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα από το 2020 και μετά, αλλά μόνον με οικονομική ανάπτυξη μεγαλύτερη του 1%.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Bank of America Merrill Lynch, όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει εφεξής να περικόπτεται ο βρετανικός προϋπολογισμός κατά 5 δισ. στερλίνες ετησίως μέχρι το 2020.
Ο Osborne έχει αναδειχθεί σε βασικό διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος των Συντηρητικών, όμως έρχεται πλέον δεύτερος στις δημοσκοπήσεις μετά τον δήμαρχο Λονδίνου, Boris Johnson, έναν από τους πολιτικούς ηγέτες της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit) στο ερχόμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης