Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Ξεκινούν έρευνες στο «σημείο μηδέν» που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων

tags :
Forbes: Ξεκινούν έρευνες στο «σημείο μηδέν» που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων
Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν γεώτρηση στον κρατήρα Chicxulub, για να προσπαθήσουν να καταλάβουν πως η ζωή επέστρεψε στον πλανήτη μετά το κατακλυσμιαίο αυτό γεγονός
Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας σχεδιάζουν μία ερευνητική αποστολή κατά την οποία θα προχωρήσουν σε γεώτρηση στον κρατήρα Chicxulub, ο οποίος πολλοί πιστεύουν ότι είναι το «σημείο μηδέν» για το γεγονός μαζικής εξαφάνισης που σημειώθηκε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια.
Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύει το περιοδικό Forbes, oι επιστήμονες θα αναλύσουν τη χημεία, τα μέταλλα, τη βιολογία και τους φυσικούς μηχανισμούς του πετρώματος μέσα στον τεράστιο κρατήρα για να προσπαθήσουν να καταλάβουν πως η ζωή επέστρεψε στον πλανήτη μετά το κατακλυσμιαίο αυτό γεγονός.
Όσον αφορά την κλίμακα των πραγμάτων, ο αστεροϊδής που δημιούργησε τον κρατήρα Chicxulub είχε διάμετρο 6 μίλια και δημιούργησε έναν κρατήρα με άνοιγμα 110 μίλια.
Εκτιμάται ότι η σύγκρουση αυτή σκότωσε το 75% των ειδών που ζούσαν πάνω στον πλανήτη εκείνη τη στιγμή.

Η θέση του κρατήρα Chicxulub και το σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση
Location of the Chicxulub Crater and future IODP drill site (Credit: <a href=http://www.eso.ecord.org)">

Η σύγκρουση δημιούργησε ιζήματα όγκου 48.000 κυβικών μιλίων, ενώ προκλήθηκαν σεισμοί και τσουνάμι που άλλαξαν το τοπίο της Γης.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε μία γεώτρηση βάθους 1.500 μέτρων, ώστε να συλλέξουν δείγματα βράχου από τον ίδιο τον αστεροϊδή και το σημείο της πρόσκρουσης, τα οποία ελπίζουν ότι θα δώσουν απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις-κλειδιά σχετικά με τη σύγκρουση και το πως απάντησε η ίδια η ζωή στην καταστροφή αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης