Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν αποδίδουν τα «μαγικά» του Draghi - Εγκλωβισμένη στον αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη

Δεν αποδίδουν τα «μαγικά» του Draghi - Εγκλωβισμένη στον αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη
Η ραγδαία πτώση στις τιμές του ενεργειακού κλάδου από τα μέσα του 2014 έχει καταστήσει την προσπάθεια της ΕΚΤ εξαιρετικά δύσκολη
Εγκλωβισμένη στη μέγγενη του αποπληθωρισμού παραμένει η Ευρωζώνη, παρά το μπαράζ των μέτρων που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Μετά τη δήλωση Draghi το 2012 ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ότι μπορεί» για τη σταθερότητα του ευρώ, η οποία άλλαξε τη ροή των πραγμάτων, τα ...μαγικά του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι έχουν χάσει τη δύναμή τους.
Η πτώση στις τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη μπορεί να περιορίστηκε, ωστόσο ο δείκτης παρέμεινε στην επικίνδυνη ζώνη του αποπληθωρισμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -0,1% σε ετήσια βάση, από -0,2% τον Φεβρουάριο του 2016, πολύ μακριά από τον στόχο κοντά στο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Όπως εκτιμά ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να παραμείνει κοντά σε μηδενικά επίπεδα τους επόμενους μήνες, προτού αυξηθεί στο β΄εξάμηνο του 2016, καθώς αναμένεται να «ξεθωριάσει» η αρνητική επίδραση από την πτώση στις τιμές της ενέργειας.
Υπό το βάρος των αποπληθωριστικών πιέσεων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο μπαράζ μέτρων τον Μάρτιο.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0% , αιφνιδιάζοντας αγορές και αναλυτές.
Επίσης μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων, στο -0,4% από -0,3%, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επεκτάθηκε στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, έναντι 60 δισ. ευρώ.
Ο Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης «κόβοντας» περισσότερο χρήμα (80 δισ. ευρώ μηνιαίως από 60 δισ. ευρώ που διοχέτευε έως τότε στην ευρωπαϊκή αγορά).
Ωστόσο η ραγδαία πτώση στις τιμές του ενεργειακού κλάδου από τα μέσα του 2014 έχει καταστήσει την προσπάθεια της ΕΚΤ εξαιρετικά δύσκολη, παρά το πρόγραμμα QE ύψους 1 τρισ. ευρώ που ενεργοποίησε τον Μάρτιο του 2015.
Πλέον οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι της ΕΚΤ, καθώς υποστηρίζουν ότι έχει ξεμείνει από «πυρομαχικά» στον πόλεμο κατά του αποπληθωρισμού και δεν είναι σε θέση να βρει νέα μέσα για τη στήριξη της ανάκαμψης στην «ταλαιπωρημένη» Ευρωζώνη.

Μαρία Παπαδάτου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης