Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sapin (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η Γερμανία οφείλει να σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Sapin (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η Γερμανία οφείλει να σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ
O Sapin σχολίασε για την πολιτική της ΕΚΤ ότι «προφανώς δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», ωστόσο «υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αν όχι ζωτικής σημασίας»
Να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καλεί τη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, με αφορμή σειρά από παράπονα γερμανών αξιωματούχων για τις επιπτώσεις της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων.
Ειδικότερα, γερμανοί συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ επιφέρουν πλήγμα στις προβλέψεις για τις συντάξεις των απλών γερμανών πολιτών, δημιουργούν φούσκες στις αγορές, ενώ δύνανται ακόμα και να ενισχύσουν την ακροδεξιά.
«Η Γαλλία έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι πρέπει κανείς να σέβεται απόλυτα και ολοκληρωτικά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε ο Sapin, ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.
«Ελπίζω ότι οι γερμανοί φίλοι μας θα θυμηθούν αυτή την ανάγκη, την οποία οι ίδιοι συνέβαλαν στο να υπερισχύσει», προσέθεσε ο γάλλος υπουργός.
Οι δηλώσεις του Sapin έρχονται να αντιστρέψουν τους ρόλους, καθώς στο παρελθόν ήταν οι Γάλλοι που ασκούσαν κριτική στην ΕΚΤ και οι Γερμανοί όσοι την υπερασπίζονταν.
Ο γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε, ακόμα, πως «οι γάλλοι πολίτες έχουν αποκτήσει αυτή την καλή συνήθεια {να σέβονται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ}» και κάλεσε τους Γερμανούς να μην την αποβάλουν.
«Πρόκειται απλώς για μια φιλική υπενθύμιση», είπε.
Κληθείς να καταθέσει την προσωπική του άποψη για την πολιτική της ΕΚΤ, σχολίασε ότι «προφανώς δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», ωστόσο «υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αν όχι ζωτικής σημασίας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης