Τελευταία Νέα
Διεθνή

HSBC: Χρησιμοποιήσαμε την Mossack Fonseca για 2.300 offshore αλλά σήμερα λειτουργεί μόλις το 5%

tags :
HSBC: Χρησιμοποιήσαμε την Mossack Fonseca για 2.300 offshore αλλά σήμερα λειτουργεί μόλις το 5%
Εδώ και χρόνια η HSBC έχει υιοθετήσει πολύ αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας - Οι αποκαλύψεις των Panama Papers αφορούν στο παρελθόν
Η HSBC θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τις διαδικασίες προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τους «κακούς παίκτες» δήλωσε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016.
Αναφερόμενος στα Panama Papers, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, στις αποκαλύψεις των οποίων περιλαμβάνονται στοιχεία ότι οι θυγατρικές της βρετανικής τράπεζας δημιούργησαν περισσότερες από 2.300 εταιρείας δια της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ο πρόεδρος της HSBC Douglas Flint υποστήριξε ότι αυτό δείχνει, για άλλη μια φορά, που οι νομικές εταιρικές δομές μπορούν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης για να διευκολύνουν το ξέπλυμα χρήματος και την φοροδιαφυγή ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν παράνομα κέρδη.
Όπως προσέθεσε «αν και υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε από τις αποκαλύψεις αυτές, οι συνθήκες στις οποίες αναφέρονται τα Panama Papers σχετικά με την HSBC είναι κυρίως ιστορικού ενδιαφέροντος, και σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν πράγματα που έγιναν πριν από 20 χρόνια, ενώ έκτοτε οι κανόνες φορολογικής διαφάνειας και τα νομικά πρότυπα της τράπεζας έχουν αλλάξει».
Ο πρόεδρος της HSBC υποστήριξε ότι η τράπεζα εργάζεται έτσι ώστε όλα τα στοιχεία των πελατών της να εναρμονιστούν με τους νέους κανόνες και όποιος πελάτης δεν μπορεί ή δεν θέλει να γίνει αυτό διακόπτεται η συνεργασία μαζί του».
Τόνισε, δε, ότι η τράπεζα έχει δεσμευτεί ότι θα εργαστεί με όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των Panama Papers.
Σε ερώτηση που δέχτηκε πάλι για το θέμα, είπε ότι μόνο το 5% των εταιρειών με τις οποίες συνδέεται η HSBC μέσα στα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν παραμένουν σε λειτουργία και επέμεινε ότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει κανείς τέτοιους λογαριασμούς χωρίς απόλυτη διαφάνεια ως προς την προέλευση των χρημάτων και τις φορολογικές επιβαρύνσεις του.
Παρόλα αυτά, ο Flint τόνισε ότι η τράπεζα μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα και θα τα κάνει ως προς τη διασφάλιση της απόλυτης νομιμότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης