Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weber (ΕΛΚ): Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν όσα οφείλουν με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Weber (ΕΛΚ): Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν όσα οφείλουν με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
Ασυνέπεια στην εφαρμογή της συμφωνίας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία από ευρωπαϊκές ηγεσίες επισημαίνει ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Έντονη κριτική στις χώρες μέλη της ΕΕ που επιδεικνύουν απροθυμία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν όλοι για το προσφυγικό με την Τουρκία άσκησε ο πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.
Όπως υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά αρκετοί αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών δεν κάνουν το ίδιο.
Αυτό φαίνεται τόσο στην έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού στα ελληνικά νησιά (περίπου 500 από τους 2.400 που έχουν συμφωνηθεί) όσο και στη μη καταβολή των κονδυλίων στην Τουρκία, ανέφερε.
«Υποσχεθήκαμε χρήματα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε αυτοί να μην χρειάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, χρήματα για τη δημιουργία καταυλισμών και σχολείων», τόνισε ο M. Weber.
«Από τα τρία δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου και κατέβαλε το ένα.
Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Αυστρία δεν έχουν ακόμη καταβάλει το ποσό που έχουν υποσχεθεί.
Έτσι ωστόσο αμφισβητείται η αξιοπιστία μας.
Οι χώρες-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που υπέγραψαν» προσέθεσε.
Ο πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ χαρακτήρισε «ακατανόητη» αυτήν την στάση εφόσον όλοι συνυπέγραψαν τη συμφωνία και επιθυμούν την εφαρμογή της όπως λένε.
Κατά τον κ. Weber η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας, διότι δεν θα είναι πια το οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα των διακινητών, αλλά οι χώρες-μέλη θα αποφασίζουν για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να ταξιδεύσει στην Ευρώπη, βάζοντας τάξη στο κύμα της παράνομης μετανάστευσης και προσφέροντας προστασία σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Εκτίμησε ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκοντας συχνά και συγκεκριμένη πολιτική έκφραση μέσα από κόμματα είναι μία από τις κύριες αιτίες της απροθυμίας των κρατών-μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σχετικά με την απελευθέρωση της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες, ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ο Manfred Weber υπογράμμισε ότι και η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ανάμεσά τους και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.
«Δεν θα υπάρξουν "εκπτώσεις" στα κριτήρια λόγω του προσφυγικού», κατέστησε σαφές.
Και γι αυτό όπως είπε σε επιστολή που απυήθυνε προς τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker ζήτησε από την Κομισιόν ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της βίζας, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των μηχανισμών αναστολής της που προβλέπονται σε περίπτωση που παρατηρείται αυξημένος αριθμός παραμονών που ξεπερνούν το χρονικό όριο παραμονής που προβλέπεται από χορήγηση βίζας (90 ημέρες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης