Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λεπτομέρειες για τα σχέδιά τους σε περίπτωση Brexit ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ

Λεπτομέρειες για τα σχέδιά τους σε περίπτωση Brexit ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ
Μεταξύ άλλων, πώς θα αντιμετωπίσουν το σοκ στις αγορές
Λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά τους σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων τους ζητείται να πουν πώς θα αντιμετωπίσουν ένα σοκ στις αγορές και ποιες αλλαγές θα πρέπει να κάνουν στα επιχειρηματικά μοντέλα τους.
Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει 129 τράπεζες της ζώνης του ευρώ που θεωρεί συστημικές, έχει αποστείλει επιστολές στις τράπεζες με μεγάλη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
«Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι σε επαφή με τις εν λόγω τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιολογούν κατάλληλα τους κινδύνους και ότι είναι προετοιμασμένες για όλα τα πιθανά σενάρια», τονίζει εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Reuters.
Η Βρετανία, σημειωτέον, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη της Ε.Ε.
Πολλές τράπεζες της ζώνης του ευρώ δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη αγορά ξένου συναλλάγματος παγκοσμίως και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως κόμβους την επενδυτική τραπεζική.
Πηγή σε μεγάλη γερμανική τράπεζα ανέφερε στο Reuters ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει πληροφορίες σχετικά με την έκθεσή της στη στερλίνα, όπως και για την ευρύτερη έκθεσή της στη Βρετανία όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος, μετοχών και δανείων.
Επίσης, πρόσθεσε, «μας ζήτησε πληροφορίες για το πώς ένα Brexit μπορεί να επηρεάσει το επιχειρηματικό μας μοντέλο».
Η πηγή αυτή σημείωσε ακόμη ότι η τράπεζα εκτιμά ως αμελητέο τον αντίκτυπο ενός Brexit και προς το παρόν δεν έχει αναλάβει καμία συγκεκριμένη δράση, πέραν του να διασφαλίσει ότι τα γραφεία συναλλαγών της θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή μεταβλητότητα που αναμένεται στις 24 Ιουνίου, την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης