Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Σε κρατικά ομόλογα διάρκειας μέχρι 100 έτη αναζητούν θετικές αποδόσεις οι επενδυτές στην ευρωζώνη

WSJ: Σε κρατικά ομόλογα διάρκειας μέχρι 100 έτη αναζητούν θετικές αποδόσεις οι επενδυτές στην ευρωζώνη
Τρεις φορές υπερκάλυψη για τα ισπανικά ομόλογα 3 δισ. ευρώ διάρκειας 50 ετών
Στην αγορά ομολόγων εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας έως 100 έτη στρέφονται οι επενδυτές στην Ευρώπη, ψάχνοντας απεγνωσμένα να αποφύγουν τις αρνητικές αποδόσεις των κεφαλαίων τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), επιχειρήσεις και κράτη στην Ευρώπη δανείζονται για ολοένα και μεγαλύτερες περιόδους εκμεταλλευόμενα τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που συντηρεί η πολιτική «γενναίας» ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η WSJ εκτιμά, ότι τα εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας ομόλογα αποτελούν μια θετική είδηση για τους δανειζόμενους, όμως δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους στους επενδυτές που προτιμούν τους κρατικούς τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας από τα υψηλότερης απόδοσης και μικρότερης διάρκειας εταιρικά ομόλογα.
Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 η Ισπανία πούλησε για πρώτη φορά με δημόσια προσφορά ομόλογα διάρκειας 50 ετών, αντλώντας 3 δισ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 3,45%, με τη ζήτηση να ανέρχεται σε τριπλάσιο του προσφερόμενου επίπεδο.
Η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει βεβαίως αυξήσει τη ζήτηση για κρατικούς τίτλους - που προκαλεί και η ίδια - περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο δραστικά τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.
Αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο «απόθεμα» ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις, τους επενδυτές πλέον προσελκύουν ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας ομόλογα, που προσφέρουν προοπτική θετικών αποδόσεων.
Τα ομόλογα διάρκειας πολλών δεκαετιών φαίνεται πως ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, που χρειάζονται μακροπρόθεσμες αποδοτικές επενδύσεις για να ταιριάξουν με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.
Όμως, η τιμή των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι πολύ περισσότερο ευάλωτη σε απότομες μεταβολές επιτοκίων σε σύγκριση με τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις, ενώ στις μεγάλες διάρκειες οι επενδυτές σαφέστατα αναλαμβάνουν κινδύνους για μακρά χρονικά διαστήματα αναφορικά με το αξιόχρεο των εκδοτών ομολόγων.
Στις 5 Μαΐου 2016, η συνολική αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση παγκοσμίως είχε ανέλθει σε 9,4 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, από 5,6 τρισ. δολάρια στην αρχή του έτους.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η μέση διάρκεια των νέων ομολογιακών εκδόσεων από χώρες-μέλη της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί σε 25 χρόνια το 2016, από 15 χρόνια το 2015 και 10 χρόνια το 2014.
Τον Απρίλιο 2016 η Γαλλία εξέδωσε ομόλογα 9 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια, των οποίων ένα μέρος λήγει το 2036 (επιτόκιο 1,25%) και το υπόλοιπο λήγει το 2066 (1,75%), ενώ το 2005 είχε εκδώσει 50ετή ομόλογα με σαφώς υψηλότερο επιτόκιο 4%.
Τον ίδιο μήνα εξέδωσε το πρώτο του ομόλογο διάρκειας 50 ετών και το Βέλγιο.
Γίνεται και χειρότερα: Η Ιρλανδία και το Βέλγιο έχουν ήδη εκδώσει εντός του 2016 ομόλογα διάρκειας 100 ετων αξίας 100 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης