Τελευταία Νέα
Διεθνή

IFS: Πλήγμα για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας από ένα Brexit

IFS: Πλήγμα για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας από ένα Brexit
Μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίους πιθανόν να επιβραδύνει τη βρετανική οικονομία, να μειώσει τις εισπράξεις φόρων και να ωθήσει την κυβέρνηση να δαπανά περισσότερο τα επόμενα λίγα χρόνια
Μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ματαιώσει τους στόχους του υπουργού Οικονομικών της χώρας, George Soros, να κλείσει το έλλειμμα μέχρι το 2020, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Ινστιτούτο για Δημοσιονομικές Σπουδές (Institute for Fiscal Studies – IFS).
To Ινστιτούτο, το οποίο δεν έχει πάρει θέση υπέρ ή κατά καμίας πλευράς, αναφέρει στην ανάλυσή του ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίους πιθανόν να επιβραδύνει τη βρετανική οικονομία, να μειώσει τις εισπράξεις φόρων και να ωθήσει την κυβέρνηση να δαπανά περισσότερο τα επόμενα λίγα χρόνια.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον δανεισμό της βρετανικής κυβέρνησης μεταξύ 20 δισ. και 40 δισ. στερλινών υψηλότερα στο οικονομικό έτος που θα λήξει τον Μάρτιο του 2020 απ' ό,τι έχει προβλεφθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Έτσι, σύμφωνα με το IFS, ο υπουργός Οικονομικών θα δυσκολευτεί το ίδιο έτος να κλείσει εντελώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι νέες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων θα είναι αναγκαίες για να κλείσει το κενό.
Το έλλειμμα της Βρετανίας ήταν στα 76 δισ. στερλίνες το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο.
Η έκθεση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που έχει «φουντώσει» η συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες από μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς οι βρετανοί ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός, David Cameron, υπογραμμίζει ότι μια έξοδος από το ευρωπαϊκό μπλοκ των 28 χωρών θα πλήξει το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι η Βρετανία θα επωφεληθεί εν τέλει εκτός Ε.Ε., όπου θα είναι ελεύθερη από τους κανόνες που θέτει η Ε.Ε. και θα μπορεί να υπογράφει δικές της εμπορικές συμφωνίες με ταχύτατα αναπτυσσόμενα κράτη ανά τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης