Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Foxconn αντικατέστησε 60.000 εργαζομένους με ρομπότ σε εργοστάσιό της στην Κίνα

MarketWatch: Η Foxconn αντικατέστησε 60.000 εργαζομένους με ρομπότ σε εργοστάσιό της στην Κίνα
Ο βασικός προμηθευτής της Apple λέει ότι η αυτοματοποίηση έχει απελευθερώσει τους υπαλλήλους της για ρόλους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης
Το πρώτο κύμα των ρομπότ που αντικαθιστούν ανθρώπους σε πραγματικές θέσεις εργασίας είναι πλέον γεγονός.
Ο προμηθευτής της Apple, Foxconn Technology ανακοίνωσε ότι έχει αντικαταστήσει περισσότερους από 60.000 εργαζομένους στης με ρομπότ σε ένα μόνο εργοστάσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας South China Morning Post, που αρχικά δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο.
Αυτό αποτελεί μέρος μιας μαζικής μείωσης προσωπικού σε ολόκληρη την περιοχή Kunshan, στην επαρχία Jiangsu της Κίνας, στην οποία πολλοί ταϊβανέζοι κατασκευαστές έχουν τη βάση για τις επιχειρήσεις τους στην Κίνα.
Σε δήλωσή της στο MarketWatch, η Foxconn επιβεβαίωσε ότι προχωρά στην αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής της σε όλη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Kunshan, εδώ και «πολλά χρόνια», με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των υπαλλήλων της, οι οποίοι μπορούν πλέον να επικεντρωθούν σε στοιχεία υψηλότερης προστιθέμενης αξίας της παραγωγικής διαδικασίας, όπως είναι η έρευνα και η ανάπτυξη, ο έλεγχος της διαδικασίας και ο έλεγχο της ποιότητας.
«Σε όλες τις μονάδες μας σήμερα, εφαρμόζουμε τη ρομποτική μηχανική και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής για να αντικαταστήσουμε τις επαναλαμβανόμενες εργασίες που στο παρελθόν γίνονταν με ανθρώπους εργαζόμενους», τονίζει η Foxconn.
«Καθώς οι διαδικασίες παραγωγής μας και τα προϊόντα που παράγουμε γίνονται πιο τεχνολογικά προηγμένα, η αυτοματοποίηση παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις μας και έχουμε σχέδια να αυτοματοποιήσουμε περισσότερες από τις λειτουργίες παραγωγής μας κατά τα επόμενα χρόνια».
Περίπου 600 εταιρείες στην περιοχή Kunshan φέρεται να ψάχνει τρόπους να μειώσουν τον αριθμό απασχολούμενων με ρομπότ, ως μέρος της προσπάθειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη μείωση του κόστους, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, οι οποία παραθέτει στοιχεία από την τοπική κυβέρνηση του Kunshan.
Πέρυσι, 35 εταιρείες από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της Foxconn, επένδυσαν συνολικά 4 δισ. γουάν (610 εκατ. δολ.) για την τεχνητή νοημοσύνη, ως μέρος της πρωτοβουλίας αυτής, σύμφωνα με την έκθεση.
Ενώ η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει υψηλότερο αρχικό κόστος, οι μηχανές θεωρούνται πιο προβλέψιμες και σταθερές μακροπρόθεσμα σε σχέση με τους ανθρώπους, που οδηγούν δυνητικά σε εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, με τις υψηλές πιέσεις που δέχονται αυτοί οι κατασκευαστές, οι οποίοι συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων παγκοσμίως και συχνά υπό αυστηρές προθεσμίες, ανακουφίζονται μερικά από τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την εργασία ανθρώπων υπό πολύ σκληρές συνθήκες επί μακρόν, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.
Πάντως, η τάση της αντικατάστασης των ανθρώπων με πιο αποτελεσματικά ρομπότ δεν περιορίζεται στην Κίνα.
Το Φεβρουάριο υπήρχαν περισσότερα από 260.000 ρομπότ που εργάζονται στα εργοστάσια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ρομποτικών Βιομηχανιών.
Συνολικά 31.464 ρομπότ, με αξία 1,8 δισ. δολ., παραγγέλθηκαν από τις αμερικανικές εταιρείες το 2015, καταγράφοντας μια αύξηση 14% σε απόλυτες μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης