Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το EWG έδωσε το πράσινο φως για τη δόση των 7,5 δισ. προς την Ελλάδα - Επικύρωση στο Eurogroup 16/6 και εκταμίευση ως 23/6

Το EWG έδωσε το πράσινο φως για τη δόση των 7,5 δισ. προς την Ελλάδα - Επικύρωση στο Eurogroup 16/6 και εκταμίευση ως 23/6
Δεδομένη θεωρείται και η τυπική έγκριση από το Eurogroup, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο P. Moscovici
(upd6) Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 7,5 δισ. ευρώ έδωσε, όπως αναμενόταν, το Euro Working Group, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Ελσίνκι.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν στο σημερινό EWG οι Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, και Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Πλέον, αναμένεται και η τυπική επικύρωση της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, που συνεδριάζει την Πέμπτη 16 Ιουνίου, ενώ η δόση θα έχει εκταμιευτεί ως και την Πέμπτη 23 Ιουνίου, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει μια σειρά από δανειακές υποχρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τη δανειακή δόση θα πρέπει να εγκρίνουν και τα εθνικά κοινοβούλια πέντε χωρών και, συγκεκριμένα, τα κοινοβούλια σε
 Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία και Ισπανία, με τη Bundestag να είναι αυτή που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει πρώτη.

Νωρίτερα το www.BankingNews.gr ανέφερε: 

Στις 19:30 συνεδριάζει το Euro Working Group στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.

Ως θετική ένδειξη μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι το EWG θα συνεδριάσει σε δείπνο εργασίας, κάτι που ενδεχομένως υποδηλώνει πως τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ανάψει.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούν στο σημερινό EWG οι Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, και Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Αναλυτικότερα, το πράσινο φως για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα δώσει σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, το Euro Working Group, εκτός απροόπτου, κινώντας έτσι τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν τη δανειακή δόση.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως το EWG, ενδεχομένως να στείλει την έγκριση στα κοινοβούλια, ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα προαπαιτούμενα, εφόσον βέβαια λάβει δεσμευτική υπόσχεση από την ελληνική κυβέρνηση για το τάχιστο της υλοποίησής τους.
Η λογική πίσω από αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει αρκετό χρόνο για να εκπληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες, προτού το πρώτο από το κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνει τη δόση συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως τα εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν τη δόση είναι αυτά της Γερμανίας, της Ολλανδίας , της Φινλανδίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας, με τη Bundestag να είναι αυτή που θα συνεδριάσει πρώτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ζήτημα του ΟΤΕ παραμένει ακόμη ένα εμπόδιο, όχι όμως ανυπέρβλητο, αφού μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση όχι για το 10% αλλά για το 6% καθώς το 4% το ελέγχει το ΙΚΑ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να επιβεβαιωθεί οτι πληρούνται τα προαπαιτούμενα, αλλά το τελικό πράσινο φως να δοθεί στο Eurogroup στις 16 και 17 Ιουνίου του 2016.
Ο Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, με νέες δηλώσεις του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο επόμενο Eurogroup (16/6) θα εκταμιευτεί η δόση.

Moscovici: Βέβαιος ότι στο ερχόμενο Eurogroup της Πέμπτης 16/6 θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης
Τη βεβαιότητα του ότι στο ερχόμενο Eurogroup της Πέμπτης 16 Ιουνίου 2016 θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Ο Moscovici - ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε πάνελ συζήτησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum στις Βρυξέλλες - ανέφερε πως η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2016 θα εξετάσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και θα επικυρώσει τις συζητήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα.
«Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από τα οποία τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα», υπογράμμισε ο Moscovici, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup.
«Από τότε εργαζόμαστε σοβαρά και με θετικό τρόπο για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν, το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα «καλό» Eurogroup, το οποίο θα είναι σε θέση να «επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε στην Ελλάδα».
Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, ο ίδιος επεσήμανε, ότι θα αποτελέσει μια «πραγματική πηγή οξυγόνου» την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, καθώς ο σκοπός παραμένει «η επιστροφή της ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η δημιουργία θέσεων εργασίας».
Τέλος, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις της Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες καταγράφεται «επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ανάπτυξη κοντά στο 3% την επόμενη χρονιά».
«Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις που στηρίζονται στην επιτυχία του προγράμματος», κατέληξε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Σήμερα (9/6) συνεδριάζει το EWG για να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα
Με την σημερινή [Πέμπτη 9 Ιουνίου] συνεδρίαση του EuroWorking Group επιβεβαιώνεται και τυπικά η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης, αύριο, και τυπικά, το EWG, που πραγματοποιείται στη Φιλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων.
Ουσιαστικά σφραγίζεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.
Συγκεκριμένα, το EWG αναμένεται να ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.
Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη 8 Ιουνίου, παρά τη θετική εισήγηση του Wolfgang Schaeuble του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, η Bundestag [γερμανική βουλή] ανέβαλε την έγκριση της εκταμίευσης της δανειακής δόσης των 7,5 δισ για την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα προαπαιτούμενα, που αποτελούν βασική προϋπόθεση, δεν έχουν εκπληρωθεί.
Νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble σε επιστολή του στην γερμανική βουλή εισηγείται την εκταμίευση της δόσης. 
Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της Κομισιόν, A. Breidthardt δήλωσε ότι συνεχίζεται η πρόοδος προς την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτούμενων δράσεων.
Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. επανέλαβε ότι η εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί όταν το EuroWorking Group εξακριβώσει ότι εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις έχουν ολοκληρωθεί. 

Γερμανία: Αναβλήθηκε η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα - Προηγούνται τα προαπαιτούμενα
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας ανέβαλε την Τετάρτη 8 Ιουνίου, την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα.
«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU, ενώ προσέθεσε ότι «όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».
Στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Θετική εισήγηση Schaeuble για την υποδόση των 7,5 δισ. προς την Ελλάδα
Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εισηγείται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Handelsblatt, ο Schaeuble συστήνει στην αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδριάζει σήμερα, να εγκρίνει την απελευθέρωση της δόσης προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, η δόση χρειάζεται την τελική επιβεβαίωση των επιθεωρητών ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε όλα τα προαπαιτούμενα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε στην τελευταία ενημερωμένη έκθεση από το Σαββατοκύριακο, ενώ μπορεί να χρειάζεται και την τελική επιβεβαίωση, αναφέρει η Handelsblatt, επικαλούμενη την επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τηρηθεί.
Στις 16 και 17 Ιουνίου, ο ESM θα πρέπει να αποφασίσει την πίστωση για την Αθήνα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών.
Η δόση περιλαμβάνει 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο για την εξυπηρέτηση του χρέους όσο και για τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών.
Η πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιούνιο.

Moscovici: Το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας πιθανόν να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα
Το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας πιθανόν να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Αυτό δήλωσε ο P. Moscovici, σύμφωνα με το Reuters, με αφορμή και τις τελευταίες ελληνικές ενέργειες προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:56, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης