Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξηγώντας τον κοινωνικό θυμό σε ένα διάγραμμα – Σε τι οφείλεται η υποστήριξη των Brexit, D. Trump και Le Pen

Εξηγώντας τον κοινωνικό θυμό σε ένα διάγραμμα – Σε τι οφείλεται η υποστήριξη των Brexit, D. Trump και Le Pen
Διαπιστώνεται μία επιμονή των Κεντρικών Τραπεζών στον υψηλό πληθωρισμό, κοντά στο +2%
Brexit, Donald Trump και Le Pen είναι μερικά μόνο από τα «φαινόμενα» των τελευταίων ετών, όταν ο εθνικισμός άρχισε και πάλι να «ανοίγει τα φτερά του».
Το πιο χαρακτηριστικό ωστόσο ήταν η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε η υποστήριξη των πολιτών στους ακραίους πολιτικούς, αλλά και τις εθνικιστικές καμπάνιες, όπως είναι το Brexit.
Η απάντηση είναι μία: Κοινωνικός θυμός, και μάλιστα πολύ έντονος.
Όταν κάποιος θέλει να βρει μία λογική εξήγηση για την ένθερμη πλέον υποστήριξη στους εθνικιστές, πρέπει να αναζητήσει τους λόγους που οι απλοί πολίτες έχουν εξαγριωθεί.
Εκτός από τη φυσική οργή στο πρόσωπο ορισμένων πολιτικών που ψεύδονται ή προκαλούν πολέμους, ένας από τους κύριους λόγους είναι η ολοένα ακμάζουσα οικονομική ανισότητα, η οποία τείνει να αφανίσει την μεσαία τάξη.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal), λαμβάνοντας ως δείγμα τους πολίτες των ΗΠΑ, της πλέον «ευημερούσας» χώρας, η μεσαία τάξη μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα μίας σειράς λανθασμένων πολιτικών.

Wealth Gap

Έχουν μερίδιο ευθύνης οι Κεντρικές Τράπεζες;
Φυσικά.
Θέτοντας το παράδειγμα της Federal Reserve, διαπιστώνεται μία επιμονή στον υψηλό πληθωρισμό, κοντά στο +2%, κάτι που υιοθετούν και άλλες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς κάποιων ότι, εν μέρει, ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί κίνδυνο.
Η επιμονή αυτή έχει οδηγήσει σε άστοχες στρατηγικές, με αρνητικά επιτόκια, επιζήμιες για τις εγχώριες οικονομίες, οι οποίες έχουν ωφελήσει τους ήδη κατέχοντες μεγάλο μερίδιο πλούτου...
Ως αποτέλεσμα, σε μία προσπάθεια διεξόδου από αυτό το σάπιο σύστημα, οι πολίτες δεν διστάζουν να επιλέξουν, έστω και εν βρασμών ψυχής, ακραία κινήματα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης