Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει πραγματικά την Ε.Ε.

Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει πραγματικά την Ε.Ε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας λέει θα εξακολουθούν να υπάρχουν 28 χώρες στην Ένωση σε πέντε χρόνια
Η Βρετανία δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο να εγκαταλείψει Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jorg Schelling.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι είναι βέβαιος πως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν 28 χώρες-μέλη στην Ε.Ε. σε πέντε χρόνια.
Μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν «όλα τα ενδεχόμενα», από το να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση μέχρι μία «συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με βάση το ελβετικό ή νορβηγικό μοντέλο».
Ωστόσο, ο κ. Schelling ανέφερε, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να «σπάσει», καθώς η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία, που ψήφισαν υπέρ του «Μένουμε», θα μπορούσαν να επιλέξουν να παραμείνουν μέλη της Ε.Ε., ενώ η Αγγλία και η Ουαλία θα αποχωρήσουν μόνες τους.
Το στρατόπεδο του «Φεύγουμε» κέρδισε το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά έχουν υπάρξει κάποια ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα του αποτελέσματος.
Οι ίδιοι οι δικηγόροι της κυβέρνησης έχουν πει στον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Oliver Letwin, ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο θα ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου, χρησιμοποιώντας το βασιλικό προνόμιο και χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
Ωστόσο, μετά από αυτό, οι βουλευτές θα πρέπει και πάλι να ψηφίσουν για την κατάργηση της πράξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, προκειμένου να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε., τονίζουν οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Dominic Grieve, είπε σε ψηφοφόρο του ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν νόμιμο, εάν η κοινή γνώμη μετατοπιζόταν σημαντικά κατά του Brexit.
Είπε επίσης ότι αν και το πρώτο δημοψήφισμα πρέπει να «αντιμετωπιστεί με σεβασμό», δεν αποτελεί αναγκαστικά και θέσφατο.
Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, ζητώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα, επειδή η συμμετοχή ήταν μικρότερη από το 75%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης