Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ευρωζώνη λόγω brexit - Στο + 1,4% το ΑΕΠ το 2016

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ευρωζώνη λόγω brexit - Στο + 1,4% το ΑΕΠ το 2016
Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, υπογραμμίζει το ΔΝΤ
Τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στη ευρωζώνη αναθεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα ενισχυθεί με ρυθμό +1,4%, έναντι προηγούμενης εκτιμήσης για αύξηση +1,6%.
Ως προς τον δομικό πληθωρισμό, το Ταμείο εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 0,2% το 2016 και στο 1,1% το 2017.
Επίσης κάνει λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, καθώς εκτιμάται ότι οι συνέπειες του Brexit θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες.
«Περαιτέρω δευτερογενείς επιδράσεις από την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα, το κύμα των προσφύγων, ή μια όξυνση των ανησυχιών για την ασφάλεια θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα, να πλήξουν την ανάπτυξη και να εμποδίσουν την πρόοδο σχετικά με τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις», τονίζει το ΔΝΤ.
Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της ζώνης του ευρώ παραμένουν αδύναμες και κινδυνεύουν από την έλλειψη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, καλώντας τις χώρες-μέλη να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη στη νομισματική ένωση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ενώ οι υποβόσκουσες προκλήσεις είναι πολλές και οι ασκούντες την πολιτική θα πρέπει να λειτουργήσουν συλλογικά για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Όπως σημειώνει «ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά χαμηλός και οι αδύναμες επενδύσεις, η υψηλή ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχίσουν να πλήττουν την παραγωγικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο στασιμότητας».
Το Ταμείο υπογραμμίζει τους ολοένα και εντονότερους πολιτικούς κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.
Ειδικότερα, επισημαίνει την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, που εμποδίζει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η προσφυγική κρίση και η ασφάλεια.
«Υποστηρικτική» χαρακτηρίζει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, διαπιστώνοντας πως έχει βοηθήσει ώστε να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η προσφορά πίστωσης.
Εντούτοις, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ή μειωθεί περαιτέρω, τότε ενδεχομένως να απαιτηθούν νέα μέτρα νομισματική χαλάρωσης.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει την περαιτέρω συνένωση του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη και καλεί σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα NPLs τους με ταχύτερο ρυθμό προκειμένου να αποκαταστήσουν τη χρηματοπιστωτική ευρωστία και να υπάρξει περαιτέρω πιστωτική επέκταση.
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν φιλόδοξοι στόχοι για την απομόχλευση των «κακών» στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, τονίζει το ΔΝΤ, όπως επίσης και να υπάρξει λιγότερη εθνική συμμετοχή στην τραπεζική εποπτεία.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα βελτιωμένα πλαίσια χρεοκοπιών και μια αγορά για τα προβληματικά χρέη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαδικασία αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης