Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Βρετανία – Ιρλανδία και Γαλλία πιέζουν για ενεργοποίηση του άρθρου 50

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Βρετανία – Ιρλανδία και Γαλλία πιέζουν για ενεργοποίηση του άρθρου 50
Οι Enda Kenny και François Hollande τόνισαν ωστόσο ότι οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Ην. Βασίλειο και Ε.Ε. πρέπει να παραμείνουν στενές
Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για νε ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ξεκαθάρισαν οι Enda Kenny και François Hollande, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα 21/7 στο Δουβλίνο.
Ωστόσο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισαν ότι ανεξάρτητα από το επικείμενο Brexit, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν στενές.
Τέλος, παραδέχτηκαν πως υπάρχουν κίνδυνοι από το Brexit για Ιρλανδία και Γαλλία, καθώς είναι οι πιο κοντινοί γείτονες της Βρετανίας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και γα το φλέγον θέμα της τρομοκρατίας, μετά και το νέο αιματηρό χτύπημα στη Νίκαια.
Να θυμίσουμε πως σχετικά με το Brexit, η Angela Merkel κράτησε πιο χαμηλούς τόνους.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα 20/7 με την Theresa May στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο πρέπει να σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του βρετανικού λαού στις 23 Ιουνίου.
Στη συνέχεια, ενόψει των «εξαντλητικών και παράλληλα ενδιαφέροντων» διαπραγματεύσεων που θα ακολουθούσουν με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, δήλωσε πως και οι δύο πλευρές, η Ε.Ε. και το Λονδίνο, πρέπει να έχουν αμοιβαία οφέλη από τα αποφάσεις που θα προκύψουν, τονίζοντας ότι περιμένει τις προτάσεις των Βρετανών, όταν είναι έτοιμοι και ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό της χώρας.
Επίσης, επισήμανε πως οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα για το πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο, δεν υπόκεινται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα συνεχιστεί.
Καταλήγοντας, τόνισε πως θα ήθελε να ακούσει από τη βρετανική πλευρά ότι έχει μετανιώσει και δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.
Από την πλευρά της, η Theresa May διαβεβαίωσε πως η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μία εξωστρεφής χώρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα με το επικριμένο Brexit.
Η νέα πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως θα τηρήσει τη δέσμευση της για ισχυρούς δεσμούς με τη Γερμανία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα συμφέροντα της χώρας της.
Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως η Γερμανία αποτελεί τη δεύτερη σε επενδύσεις χώρα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ από την πλευρά τους οι βρετανικές επιχειρήσεις δείχνουν μία χρόνια προτίμηση στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, η κ.May υποστήριξε πως θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου εξασφαλιστεί μία εποικοδομητική συνεργασία.
Επίσης, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν ενεργοποιηθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς πρέπει πρώτα να διατυπωθούν οι προτάσεις των δύο πλευρών για τις εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει γα ακόμα μια φορά πως οι πολίτες της χώρας της επιθυμούν περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού από και προς την Ε.Ε., κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Ένας βιώσιμος αριθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί θα ήταν κάποιες δεκάδες χιλιάδες, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης